Ktoré potraviny si poradia s nervozitou?

Ak nie sme vo vlastnej koži, každodenný život ide o čosi pomalšie a je bolestivejší. Nervozita môže mať vo vysokom veku viacero príčin. V prípade, že presiahne únosnú mieru, brzdí nás dokonca vo vykonávaní bežných činností. Pomôcť v tomto smere vraj dokážu aj niektoré druhy jedla.

08.01.2022 06:00
ženy, cvičenie, joga, pilates, strečing Foto:
Ďalším liekom na nervozitu je podľa vedcov jednoznačne cvičenie.
debata (3)

Strata životných istôt, starnutie, menej priateľov, sociálna izolácia či obavy o financie. Nervozita pramení z rôznych okolností a ak sa vyskytuje zriedka väčšinou sa prejaví krátkodobou nepohodou a podráždenosťou. Seniori sa môžu cítiť menej konformne aj pri chronických zdravotných problémoch, vysokom krvnom tlaku a užívaniu veľkého množstva liekov, ktoré dokopy stupňujú nežiaduce vedľajšie príznaky.

Nervozita sa prejavuje celou škálou príznakov

Podľa portálu New Health Advisor k nim patria strach zo straty sebakontroly, podráždenosť, neistota, búšenie srdca, spotené ruky, dýchavičnosť, pocity dusenia, sucho v ústach, zmätenosť, závraty, únava, nespavosť, ale aj bolesti v bruchu či na hrudníku. Nepríjemnou stránkou tohto duševného stavu je, že ovplyvňuje pohodlie aj ľudí naokolo. S nervóznym človekom sa väčšina z nás necíti príjemne a vyhýbame sa mu. Skôr než siahneme po liekoch na upokojenie a zníženie miery úzkosti, mali by sme vyskúšať zopár trikov na potlačenie nepríjemného psychického rozpoloženia.

strava, recept, jedlo, varenie, mrkva, Čítajte viac Strácate chuť do jedla? Aké pokrmy ju môžu udržať na uzde?

Čo tak dopriať si trochu čaju

Najlepším prírodným liekom na úzkosť, podráždenosť a nervozitu je voňavá bylina s názvom harmanček. Vedci vravia, že nemá len príjemnú arómu, ale spomedzi iných rastlín vyčnieva aj obsahom kvalitných zlúčenín, ktoré sa viažu na mozgové receptory. Tieto látky fungujú upokojujúco na nervový systém podobne ako niektoré lieky na predpis. V tomto prípade uskutočnili aj zaujímavý výskum, v ktorom sa pacienti s generalizovanou úzkostnou poruchou po dvoch mesiacoch užívania harmančeka výrazne upokojili.

Tukmi proti napätiu?

Nervozitu pomáhajú, prekvapivo, znižovať aj tuky. Skôr než sa vrhneme na mastné jedlá, treba sa zamyslieť, aký druh tuku je vhodný na potlačenie podráždenosti. Tuky pochádzajú zo živočíšnych alebo rastlinných zdrojov. Každý zdroj môže byť zdravý, rastlinný aj živočíšny. V podstate rozlišujeme tuky, ku ktorým patria nasýtené mastné kyseliny, omega-3 mastné kyseliny, mononenasýtené a transmastné tuky.

Najlepší vplyv na zdravie majú omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa označujú aj ako zdravé tuky. Náladu zlepšujú priamym pôsobením na znižovanie stresových chemikálií, ku ktorým patrí kortizol a adrenalín. Omega tuky sa nachádzajú v ľanových, chia semienkach, vlašských orechoch, ale aj v mastných morských rybách, akými sú losos, makrela a slede. Rozsiahla štúdia z Izraela potvrdila, že užívanie rybieho oleja znižuje nervozitu a zároveň sa to prejavuje lepším trávením, spánkom a nižšou úrovňou hladín stresových hormónov.

Upokojujúci horčík

Rýchlou pomocou pri nervozite a podráždenosti je aj používanie minerálnej látky horčík. Označuje sa tiež ako magnézium a bežne sa predáva v lekárňach. Často sa predáva v kombinácii s vitamínom B6 (pyridoxín). Spomínaný vitamín zlepšuje vstrebávanie horčíka do tela. Magnézium zmierňuje nervozitu najmä tak, že uvoľňuje svalové napätie a odstraňuje kŕče. Horčík však nenájdeme len v šumivých tabletách, ale aj v orechoch, sušených marhuliach, banánoch, zelenine a v strukovinách.

kurací vývar, kuracina Čítajte viac Prečo sa oplatí variť vývar? Posilňuje kosti, zuby, odstraňuje bolesti...

Pomôže smiech i šport

Podľa americkej Asociácie boja proti úzkosti a depresii nervozitu zmierňuje najmä smiech. Karen Lynn Cassidayová zo spomínanej asociácie vysvetľuje, že smiech zvyšuje hladinu hormónu dopamínu v mozgu, ktorý navodzuje pocity pohody a uspokojenia. Lekárka zachádza ešte ďalej a presviedča, že pomôcť môže aj to, keď sa snažíme rozveseliť niekoho nasilu. Ako tvrdí, aj takýto smiech dokázal trochu znížiť úroveň stresových hormónov, a to najmä kortizolu.

Ďalším liekom na nervozitu je podľa vedcov jednoznačne cvičenie. Redukuje stres, zlepšuje produkciu prospešných hormónov. Takzvané hormóny šťastia, endorfíny, dodávajú telu prechádzka, beh, bicyklovanie, plávanie a ďalšie aktivity, pri ktorých si zohrejeme príjemne nielen telo, ale uvoľníme aj psychické napätie.

Video
Osviežujúci nápoj slniečkovej farby

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Žlté smoothie na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #omega-3 mastné kyseliny #čaj #úzkosť #nervozita