Ako dokážu rybičky potešiť zdravie?

Na prvý pohľad bláznivý nápad, ktorý pomôže zlepšiť aj duševné zdravie vo vyššom veku. Pokiaľ patríte do skupiny ľudí, ktorým nevonia fyzická námaha, šport či zdravé stravovanie, možno vás očarí netradičný spôsob psychického relaxu.

13.01.2022 06:00
akvárium, rybičky, klaun očkatý Foto:
Ľudia sa pri pohľade na plávajúce rybičky cítia nabití energiou.
debata

I keď to znie čudne, vraj sa stačí pozerať na plávajúce rybičky v akváriu. Je to pravda, alebo len ďalší módny výstrelok?

Pokoj, ktorý chráni srdce

Zdravý životný štýl a dlhovekosť sa väčšinou točia okolo stravovania, športu, cvičenia, jogy či meditácie. Vedci však prišli s ďalšou nevšednou aktivitou, ktorá si nevyžaduje veľa námahy, ale len o čosi viac času ako iné činnosti. A vraj pomáha rovnako.

Podľa výskumu, ktoré uskutočnilo Národné morské akvárium v Plymouthe v Spojenom kráľovstve ľudia sa pri pohľade na plávajúce rybičky cítia nabití energiou, prežívajú viac uvoľnenia a pozitívnych pocitov. Ako uvádzajú ďalšie štúdie, niektorí ľudia dokonca vykazujú pokles krvného tlaku a zlepšenie srdcovej frekvencie.

Pomohli si veľkým akváriom

Vedci vychádzajú pri svojich záveroch aj z hlásení stovky lekárov z celého sveta. Napríklad zubári, ktorí inštalovali do čakární svojich ambulancií akváriá s rybičkami, mali pokojnejších a menej vystresovaných pacientov. Vysvetľujú, že pacienti zažívali menej úzkosti, strachu a ich pozornosť zo zákroku sa rozptýlila pri pohľade na plávajúce rybičky.

ženy, cvičenie, joga, pilates, strečing Čítajte viac Ktoré potraviny si poradia s nervozitou?

Vedci z University of Plymouth robili výskum v poprednom britskom národnom akváriu. Na skúmanie použili čerstvo zrekonštruovanú podmorskú expozíciu s desiatkami tisíc litrov vody, v ktorej pobývajú stovky druhov rôznych rýb.

Menej stresu i úzkosti pri pohľade na ryby

Vedátori si dali záležať a svoje závery opreli o dôsledné pozorovanie skúmaných ľudí. Merali u nich fyziologické, psychologické zmeny, ale aj výkyvy v správaní. Testovaných rozdelili do troch skupín. Prvá sa prizerala iba na prázdnu „nádrž“ s vodou a rastlinami, kde chýbali rybičky. Druhá skupina sledovala expozíciu, kde bola iba časť rýb a tretia si vychutnávala komplexný pohľad na celú krásu podmorského mega akvária.

Pozorovanie skúmaných ľudí prinieslo zaujímavé výsledky. Tretia skupina, ktorá si užívala pohľad na plné akvárium rýb vykazovala lepšie fyzické a psychické ukazovatele. Z fyzických išlo najmä o zníženie krvného tlaku a úpravu srdcového rytmu. Z hľadiska duševných funkcií sa zmiernila úzkosť, napätie i depresia.

lekár, vyšetrenie, diagnóza, pacient, duševná choroba Čítajte viac Prečo depresívni seniori nevyhľadávajú liečbu?

Výskum aj na senioroch

Zaujímavý výskum sa uskutočnil aj v siedmich domovoch seniorov. V hlavnej úlohe boli akváriá, ktoré vytvárali príjemnú atmosféru v spomínaných zariadeniach. Starí ľudia z týchto zariadení vykazovali vďaka pozorovaniu rybičiek v akváriu nižšie hladiny krvného tlaku v porovnaní s tými jednotlivcami, ktorí sa nemali možnosť pozerať na zmenšený podmorský svet.

Vedci sa dušujú, že pestovanie záľuby s chovaním rybičiek môže mať pozitívny vplyv aj na osamotených seniorov. Akvária si vyžadujú pravidelnú starostlivosť, čo môže vytvoriť u seniorov pocit rutiny, povinnosti a oslabiť pocity osamelosti a sociálnej izolácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoký krvný tlak #akvárium