Banán pomáha pri problémoch so žalúdkom. Aké sú jeho ďalšie benefity?

Podceňované ovocie, ktoré pomáha aj tam, kde by sme to vôbec nečakali. Benefity banánov sa neobmedzujú len na mládež či športovcov, ale sú želiezkom v ohni aj v rámci jedálneho lístka seniorov.

11.02.2022 06:00
banán, serotonín Foto:
Banány môžu pomáhať aj ľuďom so srdcovocievnymi ochoreniami a tým, ktorých trápi vysoký krvný tlak.
debata

Výskumy v tomto prípade hovoria jasnou rečou. Spomínané tropické ovocie zmierňuje príznaky dehydratácie a žalúdočných problémov vo vyššom veku.

Kľúčový je tento minerál

Zaujímavé je, že účinky banánov sa menia priamoúmerne s ich dozrievaním. Pôsobivé zdravotné prínosy majú totiž aj zelené a tvrdšie kúsky tohto ovocia. Malý banán poskytuje ľudskému telu jednu kľúčovú živinu, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie svalov. Ide o minerál draslík. Kus tohto ovocia ho obsahuje až okolo 400 mg.

Keďže medzi svaly patrí aj ten srdcový, draslík pomáha udržiavať v dobrej kondícii aj srdce. Jeden banán teda zabezpečí až desatinu odporúčaného denného príjmu tejto minerálnej látky. Draslík sa vyčerpáva najmä pri fyzickej námahe a pri dehydratácii organizmu. Seniori pravidelne trpia nedostatkom tekutín v tele, pretože sa u nich s vekom znižuje pocit smädu.

králik, mladé mäso, zelenina Čítajte viac Ktoré potraviny najviac ohrozujú zdravie srdca?

Odstráni kŕče v nohách

Okrem draslíka sa v banánoch nachádza aj asi desatina dennej potreby horčíka. Magnézium spolu s draslíkom patria k základným minerálnym látkam, ktoré potrebuje ľudské telo. Tieto minerálne látky sa nazývajú aj ako elektrolyty. Ich hladina klesá pri nedostatočnom pitnom režime a súvisia s únavou svalov, ale aj s ťažkými kŕčmi v nohách, a to najmä počas noci. Pri nedostatočnom množstve elektrolytov sa odporúča pravidelná konzumácia banánov a rovnako pravidelné pitie vody. To, že ľudské telo nemá dostatok spomínaných minerálnych látok spoznáme aj na celkovej fyzickej kondícii a na boľavých, tvrdých lýtkach.

Užije si aj srdce

Zaujímavé je, že banány môžu pomáhať aj ľuďom so srdcovocievnymi ochoreniami a tým, ktorých trápi vysoký krvný tlak. Hypertenzia je spojená aj nadmernou konzumáciou slaných potravín. Tie obsahujú vysoké množstvo sodíka, ktorý prispieva k vyššiemu krvnému tlaku. Draslík pomáha tak, že vyrovnáva hladinu sodíka v tele a priamo pôsobí znižovanie krvného tlaku.

(Ne)pomáhajú pri trávení

Banány získavajú zrením sladšiu a lahodnejšiu chuť. Pozor si treba dávať na tie kusy tropického ovocia, ktoré majú hnedé škvrny. Rýchlejšie totiž ovplyvňujú hladinu cukru v krvi, ale lepšie sa trávia. Takisto majú o čosi vyšší glykemický index než ich nie celkom zrelé náprotivky. Tieto informácie tak nie sú veľmi dobrou správou pre ľudí s cukrovkou. Práve z tohto dôvodu sa odporúča, aby konzumovali tvrdšie a nie sýto žlté plody.

ženy, cvičenie, joga, pilates, strečing Čítajte viac Ktoré potraviny si poradia s nervozitou?

Cukrovkári pozor, ale ostatní sa tešte

Zrelé banány však majú tiež čosi do seba. Hoci cukrovkárom nemusia prinášať požadovanú dávku zdravia, u ľudí so žalúdočnými ťažkosťami sú skvelým pomocníkom. Netreba zabúdať, že nezrelé banány môžu komplikovať trávenie a údajne spôsobujú zápchu. Za týmto nepríjemným účinkom tohto druhu tropického ovocia stojí pektínová vláknina a väčšie množstvo takzvaného skrytého škrobu. Aj tento problém však môžete chytro vyriešiť. Pokiaľ si pochutnávate na nezrelých banánoch, počas dňa by ste mali vypiť viacej tekutín. Starší ľudia, ktorých často trápi hnačka alebo riedka stolica tak môžu z nezrelých banánov profitovať.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zimný banánový koláč na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dehydratácia #banány #draslík