Ako sa ubrániť podomovým podvodníkom?

Majú bohatú paletu ponúk a, samozrejme, za „výhodné“ ceny. Pre podomových podvodníkov, alebo takzvaných šmejdov je dôležité, aby zo starších ľudí vytiahli čo najviac peňazí často za nekvalitný tovar, služby alebo sa ich jednoducho povedané snažia iba oklamať.

06.03.2022 06:00
šmejdi Foto:
Šmejdi sú kvalitne pripravení na rozhovor so seniormi. Ich cieľom je dosiahnuť to, aby senior s nimi nadviazal osobný kontakt – väčšinou to dosiahnu spôsobom, že ich nalákajú na stretnutie pod vidinou malého darčeka.
debata

Ako takýmto situáciám predísť hovorí v rozhovore pre Pravdu šéfka občianskeho združenia Seniorské informačné centrum Tatiana Slobodová.

Od roku 2013 začalo vaše združenie ako prvé realizovať národné kampane zamerané v boji proti takzvaným šmejdom. Čo konkrétne je obsahom týchto národných kampaní?

Našu kampaň sme zamerali hlavne na prevenciu a šírenie povedomia týchto nekalých praktík, organizovali sme mnoho stretnutí a seminárov plných informácií o tom ako sa pred šmejdami brániť, ako ich rozoznať a ako sa brániť v prípade, že už nastala situácia, že ľudí neprávom obrali o peniaze. Z hľadiska tematického sme sa zamerali na tieto oblasti: Bezpečné prostredie, Bezpečná domácnosť, Bezpečné nakupovanie, Bezpečné cestovanie a Dobrý sused.

Informácií na túto tému je teda dosť. Ako sa v nich môžu seniori orientovať?

K tomu, aby si seniori účinnejšie zapamätali naše prednášky a informácie z nich, sme mali pripravené jednoduché edukačné pomôcky, ktoré si mohli doma kedykoľvek prečítať a obnoviť si získané vedomosti. Išlo o jednoduchý zápisník seniora so základnými pokynmi, čo robiť v prípade potreby, keď je treba „zbaviť“ sa šmejda. Rozdávali sme jednoduché skladačky k uvedeným témam a malé predmety pripomínajúce im potrebu dávať si na nich pozor. Heslo všetkých týchto projektov bolo Dôveruj, ale preveruj.

Ako by sme mohli charakterizovať šmejdov a ich praktiky?

Šmejdi sú kvalitne pripravení na rozhovor so seniormi. Ich cieľom je dosiahnuť to, aby senior s nimi nadviazal osobný kontakt – väčšinou to dosiahnu spôsobom, že ich nalákajú na stretnutie pod vidinou malého darčeka, občerstvenia alebo na kúpu "výhodného“ spotrebného tovaru. Často sú to aj celodenné výlety „zdarma“ spojené napríklad s obedom. Sú však aj takí šmejdi, ktorí napríklad cez telefón vymysleným príbehom o tragickej nehode príbuzného dokážu zo seniorov vylákať veľké sumy peňazí. V uplynulých rokoch sme získali práva na premietanie dokumentárneho a náučného filmu od Silvie Dymákovej, ktorá nakrúcala Šmejdov skrytou kamerou priamo na predvádzacích akciách. S filmom sme mali turné po celom Slovensku a premietali ho seniorom vo všetkých okresoch Slovenska.

šmejdi, predaj, zmluva, podpis, Čítajte viac Ako môžu susedské vzťahy prekaziť podvody na senioroch

Ako rozoznáme, že ide o seriózne ponuky alebo o podvodníkov?

Spolu s filmom sme na prednáškach upozorňovali hlavne na potrebu overiť si všetky informácie v prípade, ak od nich žiadajú peniaze v hotovosti. Tiež sme ich upozorňovali, že na Slovensku žiadna inštitúcia, či už je to nemocnica alebo advokát, nikdy nepýtajú takýmto spôsobom od ľudí peniaze. Je potrebné zachovať pokoj, rozvahu a všetky informácie si preveriť.

Populárny je najmä predaj rôzneho druhu tovaru pochybnej kvality a výletov. Aké skúsenosti máte v tejto oblasti?

V prípade organizovania nákupných aktivít napríklad vo forme zájazdu seniorov striktne varujeme pred kúpou neoverených výrobkov. Seniorov učíme aj ako si dávať pozor na osobné veci pri nakupovaní v obchode, aby sa nestali terčom krádeží. Učíme ich na aké tiesňové linky majú volať, ak sa stretnú s prejavmi neserióznosti a tak im odborníci pomôžu okamžite určiť či nejde o podvodníkov. Všetky tieto zásady a dôležité telefónne čísla sme rozdávali na nálepkách, ktoré si môžu umiestniť na strategických miestach na dverách alebo pri pevných linkách. K dispozícii sú aj naše rozsiahle príručky obsahujúce rady ako bezpečne telefonovať, ako bezpečne cestovať, nakupovať, o bezpečnej domácnosti.

V tejto súvislosti ste vydali aj známu kartu pre seniorov. V čom je pre nich prínosom?

Seniorská karta má medzi ľuďmi obrovský úspech. Ide o malú skladaciu kartičku, kde si môže senior vypísať svoje kontaktné údaje, ošetrujúceho lekára, anamnézy, lieky a ich dávkovanie, dôležité kontakty a tú nosí stále pri sebe napríklad pri dokladoch. Máme zdokumentovaných viacero prípadov, kedy rýchla dostupnosť týchto dôležitých informácií doslova zachránila seniorom život.

Na čo sa vám najčastejšie seniori sťažujú v súvislosti s praktikami šmejdov a nahlasujú tieto udalosti aj na polícii?

Ľudia vo vyššom veku často bojujú so zábudlivosťou, preto často privítajú aj opakovanie našich prevenčných seminárov a aktivít s tým spojených. V takmer každom prípade, keď boli rôznym spôsobom oklamaní a okradnutí nám pri rozhovore potvrdili, že nátlak a manipulácia šmejdov bola na takej vycvičenej a hereckej úrovni, že seniori ani na sekundu nezaváhali, že by mohlo ísť o podvod. Stáva sa nám, že seniori sa potom za svoje konanie pred okolím hanbia a prípad nenahlásia. Ale sme radi, že nahlásené prípady intenzívne rieši aj polícia a sú často rôznym spôsobom medializované, aby sa informácie o týchto praktikách dostali ku všetkým.

e-mail, pošta, poštová schránka, klávesnica, enter, nevyžiadaná pošta, spam Čítajte viac Odborník radí seniorom: Ako sa nestať obeťou trestného činu

Aké sú najlepšie preventívne opatrenia v boji proti šmejdom a akých pravidiel by sa v tomto prípade mali seniori držať?

Najlepšou prevenciou pred podvodníkmi a šmejdami je pre seniorov vyhýbať sa kontaktom s cudzími ľuďmi, ktorí od nich chcú, aby si niečo kúpili alebo niečo zaplatili. Striktne odmietnuť, zamknúť sa, položiť telefón, nič nevysvetľovať ani sa nedávať s nimi do reči. Aj samotné NIE je plnohodnotná odpoveď. Následne oznámiť svoje podozrenie na nekalé praktiky príbuznému, susedovi alebo priamo polícii. Seniori sú často osamelí, nemajú sa s kým porozprávať a aj preto sú ľahkou korisťou pre podvodníkov, ktorí využijú ich situáciu. Všímajme si prosím viac svoje okolie, svojich osamelých susedov.

Existujú v tomto prípade aj nejaké dlhodobé riešenia?

Riešením z dlhodobého hľadiska by bolo vytvorenie siete poradenských služieb určených výlučne pre nich, kde by sa mohli individuálne poučiť a kde by pracovali odborníci a ľudia s empatiou voči seniorom. Taktiež by mali mať možnosť neustáleho kontaktu na poradcu a poradiť sa v prípade, ak by to nebolo možné s príbuznými.

Na záver si ešte priblížme, kedy vzniklo vaše združenie a jeho poslanie.

Občianske združenie Seniorské informačné centrum vzniklo na základe dlhoročnej práce dobrovoľníkov pomáhajúcich seniorom v rôznych oblastiach života vo svojom okolí, založené bolo v roku 2013. V tom istom roku sme začali spolupracovať aj so štátnymi orgánmi ako je napríklad Ministerstvo vnútra SR, Ministerstvo spravodlivosti SR. Rozbehli sme celonárodnú kampaň boja proti tzv. šmejdom, ktorí v tej dobe vo veľkej miere vykorisťovali seniorov. Jej cieľom bola hlavne prevencia a snaha presadiť u širokej verejnosti nedôveru k ponukám šmejdov a zabrániť im tak v ich nekalej činnosti. Našimi intenzívnymi aktivitami na poli prevencie kriminality sme okrem iného docielili aj to, že na náš podnet bola vydaná novela zákona, čo výrazne zamedzilo aktivitám podomových predajcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Šmejdi