Psychologička radí: Ako hovoriť o vojne a vyhnúť sa úzkosti?

Už niekoľko týždňov žijeme v atmosfére, ktorú si mnohí z nás nedokázali vôbec predstaviť. Vojna priamo za našimi hranicami vyvoláva rôzne nepríjemné pocity. Prežívajú ich aj seniori, ktorí reálnu vojnu už zažili, aj deti, ktoré o nej vedia iba sprostredkovane. Ako s nimi o vojne komunikovať?

18.03.2022 14:07 , aktualizované: 17:41
tvár, senior, muž, choroba, smútok, prvá pomoc, Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Hovoriť o súčasnom dianí vo svete vhodným spôsobom je potrebné. Pred svetovou udalosťou číslo jeden sa nedá ujsť. Veľmi citlivo ju vnímajú aj seniori.

„Správy o vojnovom konflikte vplývajú na seniorov veľmi negatívne. Eidujeme skôr apatiu a nezáujem komunikovať o tejto aktuálnej téme,“ vraví Eva Soldánová z občianskeho združenia Seniori v pohybe.

Pochopenie a bezpečie

Pre všetkých je teraz kľúčové zachovať si pocit bezpečia, čo je v dobe, keď sú existenciálne ohrozené naše istoty, náročné. „Preto seniorom odporúčame, aby správy sledovali len v obmedzenom množstve a snažili sa o overovanie informácií. Nabádame ich, aby radšej uprednostnili sociálny kontakt s rodinou alebo známymi,“ pokračuje Soldánová.

Selektovanie správ a najmä času, ktorý im venujeme, odporúča aj psychologička Jana Janičová z Agapé Senior Park: „Informovanosť je dôležitá, ale neustále sledovanie negatívnych správ v nás vyvoláva napätie. Môžeme sa tak cítiť viac ohrození a to v nás vyvoláva úzkosť. Zaplavovanie mysle neustále novými negatívnymi správami nás zbytočne vyčerpáva, dostávame sa tak do bludného kruhu, z ktorého je ťažké sa dostať.“

Jej odporúčanie neplatí len pre seniorov, ale pre každého – vrátane rodičov, ktorí, ak sú vystrašení a zahltení informáciami, ťažšie komunikujú o dianí so svojimi deťmi. No tie to potrebujú ako soľ.

senior dôchodca otázka Čítajte aj Ktoré roky sa započítavajú do penzie?

Primerane veku a trpezlivo

Alena Kopányiová, psychologička z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie, odporúča hovoriť s deťmi o vojnovom konflikte primerane ich veku. S menšími deťmi aj pomocou hry či knižiek, s väčšími otvorenejšie. Radí nebagatelizovať, odpovedať na ich otázky, ak ich kladú. Ak nie, s otázkami by mal začať rodič sám a sústrediť sa pritom nielen na informácie, ale aj na prežívanie dieťaťa. A toto všetko robiť s veľkou trpezlivosťou.

Pomôcť v tom môžu aj seniori. „Môžu nás učiť napríklad to, že v náročných chvíľach je potrebné zachovať pokoj a chladnú myseľ,“ je presvedčená Eva Soldánová.

Negatívne pocity sú v poriadku

Odborníci sa zhodujú v názore, že je dôležité akceptovať aj negatívne pocity, ktoré prežívame, a nepotláčať ich ani u seba, ani u detí alebo seniorov. „Strach, smútok či bezmocnosť sú normálnou reakciou na nenormálnu situáciu. Je dôležité, aby sme týmto emóciám venovali pozornosť, vnímali prežívanie nášho blízkeho a poskytli mu priestor na vyrozprávanie sa,“ odporúča Jana Janičová.

Zároveň sa však treba venovať aj iným veciam a viesť čo najnormálnejší život, vyplnený bežnou rutinou aj stretávaním sa s ľuďmi.

beh, behanie, šport, športovanie, zdravie, Čítajte aj Máte zlú náladu? Vyskúšajte tento trik

Zdá sa, že túto zdravú stratégiu zvolili mnohí seniori. „Všímam si, že sa opäť začínajú zapájať do rôznych voľnočasových aktivít a snažia sa žiť podľa aktuálnych možností. Hľadajú priestor aj pre seba – návšteva záhrady, účasť na prechádzkach v prírode – kvôli psychohygiene, ktorá je nesmierne potrebná pre psychickú rovnováhu v našom živote,“ vraví Soldánová.

Podľa psychologičky Jany Janičovej je veľmi dôležité zachovať pokoj a zostať so seniormi, ale aj so svojimi deťmi v spojení. „Buďme čo najviac láskaví a nápomocní. Je vhodné nezostať v izolácii, pretože tá môže mať na psychiku vážny dosah. Dôležité je udržiavať denný režim a venovať sa aktivitám, ktoré nás podnecujú k činnosti. Jednoduchá rutina nám pomôže ukotviť sa, udržiavať pravidelné obľúbené aktivity. Potom môžeme byť oporou aj pre ostatných,“ uzatvára psychologička.

Video
VIDEO: Rozhovor so Zuzanou Juranekovou z OZ IPčko o dôležitých krokoch pri komunikácii o vojne s najmenšími, tínedžermi, ale aj o tom, ako by sme aktuálnu situáciu mali zvládnuť my sami.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #strach #vojna #depresia #senior #úzkosť #stres #vojna na Ukrajine