Jahody so slaninou by sme si nedali. Prečo potom užívame zle lieky?

Neskombinovali by ste ani pivo s kyslým mliekom, pretože vám spolu "nesedia" a ich zmiešanie môže spôsobiť tráviace problémy. Pri kombinovaní liekov však nedokážete predpokladať, čo sa môže udiať vo vašom organizme. Ako to riešiť?

29.03.2022 08:00
lieky Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)
  • Počty ľudí, ktorí majú problémy v dôsledku nežiaducich kombinácií liekov, u nás nesleduje žiadna špeciálna štatistika. Jednotlivé zdravotné poisťovne však majú svoje vlastné dáta diagnóz, predpisovania liekov aj hospitalizácií. Z nich vyplýva, že k 10 až 20 % všetkých hospitalizácií ročne vedie práve užitie viacerých druhov liekov, ktorých kombinácia spôsobuje vážne zdravotné ťažkosti ako bolesti a zápaly svalov, poruchy obličiek, dokonca zlyhanie srdca.
  • Riziku nevhodných kombinácií liekov je vystavený v podstate každý, kto užíva lieky, pretože aj tie voľnopredajné fungujú na princípe určitej aktívnej látky. Tá môže v interakcii s látkou iného liečiva, ale aj s potravinami alebo nápojmi spôsobiť problém.
  • „Na Slovensku je zaregistrovaných približne osemdesiat liekov s účinnou látkou paracetamol, pričom až dve tretiny z nich sú voľnopredajné. Je to obľúbený a najpoužívanejší liek pri domácej liečbe bolesti a teploty,“ hovorí farmaceutka PharmDr. Veronika Pytlová.
  • Paracetamol sa nachádza v mnohých liečivách, ktorými riešime prechladnutie či nádchu, a preto je vysoké riziko, že prekročíme jeho odporúčanú dennú dávku. Tá je 500 až 1 000 mg užitých v časových rozstupoch štyroch hodín 3– až 4-krát denne.
  • Opatrní by mali byť najmä ľudia, ktorí sa liečia na vysoký tlak, cukrovku a koronárnu chorobu srdca a užívajú viac liekov a dlhodobo. Ako sa vyhnúť problémom? „Je dôležité, a preto sa to stále zdôrazňuje, aby si ľudia pozorne prečítali príbalový leták ku každému lieku, ktorý majú užívať,“ odporúča farmaceutka. Ak príbalový leták z akéhokoľvek dôvodu nemáte, nájdete ho podľa názvu lieku na stránke www.adc.sk.
vápnik, voda, minerálka, minerál Čítajte viac Poznáte najlepší nápoj proti zápalom?

Lieky a potraviny

  • Kombinácie, ktoré nie sú dobré z hľadiska fungovania organizmu, môže spôsobovať aj užívanie niektorých liekov a potravín súčasne. Aj táto informácia býva uvedená v príbalovom letáku.
  • Citrusy a najmä grapefruit zvyčajne znižujú účinok lieku. Problematické môže byť aj mlieko a mliečne výrobky pre obsah vápnika (zvyčajne v súvislosti s niektorými antibiotikami). Pozor aj na čaj z ľubovníka bodkovaného, pri niektorých liekoch aj na slnko.
  • „Treba si uvedomiť, že každé liečivo spúšťa v organizme rôzne chemické reakcie. Pri orálne užívaných liekoch sa tieto procesy začínajú už v žalúdku, kde látky z liečiva reagujú s ostatnými látkami, ktoré sme zjedli alebo vypili. A tieto reakcie nie sú vždy dobré pre telo a zdravie,“ pokračuje farmaceutka. „Navyše mnoho liekov zaťažuje tráviaci systém od žalúdka cez pečeň až po obličky. Preto je rozumné tíšiť lokálnu bolesť a zápal krémom. Ak bolesť pretrváva viac dní alebo neustupuje, až potom treba lokálnu liečbu krémom skombinovať s perorálnym liekom. Aký je vhodný, poradí lekár alebo lekárnik.“
  • Nežiaduce kombinácie liekov sa spočiatku prejavia buď na koži v podobe vyrážok a fľakov, alebo problémami s trávením. Samozrejme, tieto prejavy môžu byť aj symptómom či sprievodným javom ochorenia, no ak pretrvávajú viacero dní, určite o nich treba informovať lekára a tiež Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).
  • Lekár vám môže zmeniť lieky alebo odporučí niektoré dočasne vysadiť. Informovaním ústavu o vedľajších účinkoch zas pomáhate zhromažďovať cenné informácie o fungovaní lieku, ktoré sa potom uvádzajú v príbalovom letáku a sú dôležité tak pre lekárov, ako aj pre pacientov.
grapefruit, avokádo Čítajte viac Ktoré potraviny sú katastrofou pre spánok?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #užívanie liekov