Prečo viac chorľavieme a ktoré látky pomôžu reštartovať imunitný systém?

Vyššie riziko schytania infekčného ochorenia vrátanie koronavírusu či chrípky ide ruka v ruke so starnutím organizmu. Odborníci sa snažia vypátrať dôvod chatrnejšieho zdravia u seniorov a hľadajú spôsob ako omladiť imunitný systém. Prišli na zaujímavé fakty.

23.05.2022 06:00
nápoj, pitný režim, stará žena, staroba Foto:
Starší ľudia majú problém najmä s pitným režimom. V dôsledku toho konzumujú viac nezdravého jedla.
debata

Kalifornská univerzita v Irvine si zobrala na mušku obranyschopnosť ľudského organizmu. V rozsiahlom výskume sa zamerala na skupinu starších ľudí a fenomén, ktorý sa spája práve s vyšším vekom. Vedátori pátrali po príčine toho, prečo sú seniori náchylní na rôzne infekčné ochorenia, a to napríklad nádchu, chrípku, koronavírus a mnoho ďalších. Pred spomínanými chorobami nás chráni najmä imunita organizmu. Ide o výnimočný systém, ktorý zapája do ochrany tela pred infekciami viacero telesných orgánov.

Odnášajú si to biele krvinky

Výskumníci zistili, že u starších ľudí dochádza k poškodeniu takzvaných T-buniek. Zjednodušene povedané ide o rozpad bielych krviniek, ktoré plnia ochrannú funkciu nášho organizmu. Profesor imunológie Michael Demetriou tvrdí, že s vyšším vekom klesá imunitná odozva spomínaných buniek a dochádza k zvýšenej náchylnosti na mnohé choroby, ktoré sú často aj dôvodom viacerých úmrtí. Štúdia vysvetľuje, že imunitný systém sa oslabuje najmä u nežnejšej polovičky ľudstva, menej u mužov.

vitamín D Čítajte viac Je bezpečný módny trend užívania vitamínu D?

Najviac ohrození ľudia

Nedostatočná obranyschopnosť organizmu prispieva k zvýšenej chorobnosti a úmrtnosti po celom svete a ohrozuje najmä ľudí nad 65 rokov. Napríklad len v USA asi 89 % všetkých úmrtí na chrípku je z kategórie uvedenej vekovej skupiny. Známe je, že starší ľudia sú viac ohrození aj v prípade ochorenia COVID-19.

Zvýšená chorobnosť sa však, nanešťastie, objavuje nielen u ochorení, ktoré sú spôsobené vírusmi. Negatívnu úlohu v tomto smere zohrávajú aj bakteriálne infekcie, ktoré môžu napríklad zasiahnuť tráviaci systém a prejavujú sa hnačkami a bolesťami brucha.

Ako si pomôcť?

Neexistuje žiadna univerzálna pilulka, ktorá by vyriešila problém s vyhasínajúcou imunitou. Obranyschopnosť organizmu však môžeme s pribúdajúcim vekom posilniť šikovnými trikmi. Vedci upozorňujú, že najviac seniorov ohrozuje práve izolácia od iných ľudí, nedostatok pohybu a horšie stravovanie. Starší ľudia majú problém najmä s pitným režimom. V dôsledku toho konzumujú viac nezdravého jedla. Pozornosť venujú sýtym, mastným jedlám s vysokým obsahom cukru či tuku.

Pravdou je, že povestné „polienko do ohňa“ pridá aj ignorovanie každodenného cvičenia. Odborníci hovoria, že v seniorskom veku sa vôbec nemusíme sústreďovať na vytrvalostné a náročné cvičenia. Práve naopak. Ideálny je každý pohyb ako napríklad chôdza, ale aj upratovanie či práca v záhrade.

čaj, zázvor Čítajte viac Imunitu posilníme vitamínmi C aj D, ale aj minerálom, bez ktorého sa naše telo sotva zaobíde. Ktorým?

Bez týchto živín to nejde

Imunitný systém sa nespamätá, pokiaľ mu nedoprajeme dostatok výživných látok. Kľúčovými živinami, ktoré pomáhajú nášmu telu odolávať chorobám sú vitamín C, vitamín D a minerálna látka zinok. Vitamínu C máme pomenej najmä v chladných mesiacoch a skvelo si ho môžeme doplniť už teraz na jar konzumáciou akéhokoľvek druhu ovocia a zeleniny.

Vitamín D je takzvaný anti-covidový vitamín a nachádza sa v mäse, hubách, mliečnych výrobkoch či vajíčkach. Seniorom pomáha nielen pred chorobami, ale posilňuje aj ich kosti a chráni ich pred depresiami. Ideálnou látkou, ktorá dopĺňa spomínanú dvojicu je zinok. Ide o minerálnu látku, ktorá je bohato zastúpené v rybách, semenách rastlín, orechoch, strukovinách či celozrnných obilninách.

Video
Pozrite si ako moderátorka a producentka Katarína Jesenská pripravuje tresku s voňavou pikantnou smotanovou omáčkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #zinok #biele krvinky