Svokra, nevesta, starí rodičia či deti: Ako zabrániť hádkam v rodine?

Ak v jednej domácnosti na seba narazia viaceré generácie ľudí, nastávajú komplikácie. Ako zabrániť hádkam, neúcte a naučiť sa rešpektu?

12.06.2022 06:00
Rodina, hádka, konflikt. Foto:
Rozdiely, ktoré medzi generáciami vznikajú nie je potrebné potierať, alebo sa snažiť prekonať, stačí ich rešpektovať.
debata

Podstatu zdravého fungovania rodinných vzťahov vysvetľuje v rozhovore pre Pravdu expertka z kreatívneho centra Vitaja Mária Drahošová.

Aké problémy najviac dominujú vo vzťahoch v rodinách?

V každej etape nášho života sme súčasťou rôznych vzťahov a rodina je základ, od ktorého sa odrážame. Začína to vzťahmi deti-rodičia, kde už od narodenia citlivo vnímame každú nerovnováhu. Problémy z pôvodnej rodiny si nechtiac vplietame aj do tých partnerských. Stávame sa rodičmi, ale stále ostávame aj „deťmi“ našich už starých rodičov. Nemôžeme zabúdať na súrodenecké vzťahy. Množstvo kombinácií nám vytvára vzťahové zázemie, ale je aj zdrojom neporozumení.

To znamená, že každý vzťah má svoje špecifické problémy?

Rodinných vzťahov je široké spektrum a ešte širšie je množstvo problémov. Nedá sa preto k tejto otázke pristupovať šablónovito a vypichnúť práve tie, ktoré dominujú. Pretože, ak by sme aj vybrali, napríklad problém vzťahu so svokrou, z ktorého sa najčastejšie robia vtipy, každý kto sa v takom vzťahu ocitol tam má niečo vlastné a jedinečné. Každý, kto sa zamyslí nad témou vzťahov v rodine, odhalí ten svoj vlastný problém.

Ako môžeme definovať generačné rozdiely v rodine a aké komplikácie nastávajú, keď viaceré generácie žijú v jednej domácnosti?

Generačné rozdiely sú prirodzené, špecifikované dobou, v ktorej žijeme a tým ako rýchlo sa menia podmienky, v ktorých fungujeme. Každá generácia má svoje špecifiká. Rozdiely, ktoré medzi generáciami vznikajú nie je potrebné potierať, alebo sa snažiť prekonať, stačí ich rešpektovať. Rešpekt vnímam ako základ v akýchkoľvek vzťahoch, zvlášť keď žije spoločne viacgeneračná rodina. Kedysi to bolo úplne prirodzené a veľmi prínosné.

babka, vnučka, pečenie Čítajte viac Viacgeneračné bývanie je stále aktuálne. Môže ale priniesť aj trenice

Ako sú na tom v súčasnosti rodiny s rešpektom?

Dnes si to skoro nevieme ani predstaviť. Tešíme sa zo svojej samostatnosti a nezávislosti a možno si ani neuvedomíme, ako nám chýba podpora koreňov. Komplikácie nastávajú, keď zabúdame na svoje role. Vzdelanie, znalosť biznisu či nových technológií nám nedávajú právo porušovať prirodzenú hierarchiu rodiny. Ak si ju uvedomíme a prijímame môžeme predísť mnohým konfliktom.

Dôležité a zrejme komplikované sú aj vzťahy mladších generácií k seniorom. Čo dominuje tomuto druhu vzťahu?

Stredná generácia má na svojich pleciach veľkú ťarchu zarobiť tie povestné tri groše. Táto zodpovednosť má občas za následok, že zamestnaní a vyťažení rodičia nemôžu venovať dostatočnú pozornosť vzťahom. Vzťahom k svojim rodičom, či k vlastným deťom. Možno občas cítia krivdy zo svojho detstva a nevedia ešte odpustiť. Čo sa týka vnúčat, vraví sa, že čo nestihli dať rodičia svojim deťom, môžu dať vnúčatám. Zbavení prílišnej zodpovednosti, môžu nechať naplno prúdiť svoje city. Deti to vnímajú, je im s nimi dobre a preto nie je vôbec zriedkavé, že si lepšie rozumejú s babkou či dedkom ako s rodičmi.

Čo pomáha pri riešení problémov v rodine a je možné vyhľadať pomoc odborníka, ktorý by vedel riešiť tieto komplikácie?

Otvorená komunikácia. Ak vieme o problémoch hovoriť, bez urážania a urážania sa, je to cesta. Prvé je však vôbec si uvedomiť a priznať, že máme problém. Nebezpečné môže byť, keď sa snažíme problémy takzvane zametať pod koberček. Tie tam potom narastú a môže sa stať, že si s nimi už vôbec nebudeme vedieť poradiť. Vtedy je dobré vyhľadať pomoc. Tiež je vhodné obrátiť sa na odborníka, ak sa komunikácia zasekla, nevieme hovoriť, alebo ak sa aj snažíme, hovorí každý inou rečou. Vtedy je dobré vyhľadať terapeuta, alebo vzťahového kouča.

rodina - rodinná idylka Čítajte viac Prečo vznikajú konflikty v rodine, kde žije senior?

Prečo je dôležitá vzájomná úcta, rešpekt a počúvanie jeden druhého v rodine?

Bez vzájomnej úcty a rešpektu nie je možné zdravé spolužitie. Rešpekt nesmie chýbať žiadnemu vzťahu. Je potrebný nielen k rodičom, či starým rodičom, ale aj k deťom a to niekedy bohužiaľ v autoritatívnych rodinách chýba. Tiež vedieť počúvať je veľmi dôležitá podmienka porozumenia. Počúvať tak, aby sme sa snažili pochopiť toho druhého je základ dobrých vzťahov všeobecne.

Na záver si predstavme váš workshop s názvom Vzťahy v rodine, prečo a s akým zámerom vznikol?

Workshop vznikol, aby povzbudil ľudí k hľadaniu možností ako zlepšiť vzťahy v rodine a podporuje ho nezisková organizácia STÁLE DOBRÍ. Aby viedol k uvedomeniu si, že vzťahy si vyžadujú starostlivosť a keďže vzťah je vždy medzi dvomi ľuďmi máme 50 % riešenia problému vo svojich rukách a to nie je málo. Každý je vítaný v kreatívnom centre Vitaja (www.vitaja.sk) na Ginduličovej ulici v Bratislave 14. júna o 16:00 hod.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rodina #vzťah so svokrou #konflikty s deťmi