Rakovina. Choroba, ktorá desaťročia týra svetovú populáciu. Hoci ide o nebezpečnú chorobu, úmrtnosť na ňu sa za posledné roky predsa len znížila. Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu rakoviny (CDC) pripravila o život o 20 % menej ľudí než pred dvadsiatimi rokmi. V USA, kde je rakovina druhou najčastejšou príčinou smrti, klesol výskyt choroby za posledné dve desaťročia o 27 %. Odborníci tvrdia, že rakovine môžeme vo viacerých prípadoch účinne predchádzať. Ponúkajú riešenie. Chudnutie.
Čo spôsobilo zmenšenie žalúdka?
Nový výskum od zdravotníckych vedcov z Wisconsinu zistil, že úbytok hmotnosti môže výrazne znížiť riziko rakoviny. Odborníci vychádzali najmä z údajov ľudí, ktorí podstúpili takzvanú bariatrickú operáciu, to je zákrok cielený na zníženie hmotnosti. Ide o chirurgické zmenšenie žalúdka a indikuje sa len u nadmerne obéznych ľudí, ktorým nepomohli žiadne diéty. Vylúčená je u zdravých jedincov s nadváhou.
Čítajte viac Ktoré potraviny pomôžu znížiť riziko vzniku rakoviny?Najviac sa predišlo rakovine prsníka
Výskumníci sledovali po dobu dvadsiatich rokov asi tisícku pacientov, ktorí podstúpili operáciu žalúdka. Týchto ľudí porovnali s kontrolnou vzorkou, čiže osobami rovnakého veku, pohlavia, postavy i hmotnostného idexu, ktorí však nemali žiaden takýto zákrok. Vedci zistili, že ľudia sa bariatrickou operáciou mali výrazne nižšiu pravdepodobnosť diagnostikovania rakoviny.
Zaujímavé je, že k najväčšiemu poklesu došlo u rakoviny prsníka, pohlavných orgánov u žien a obličiek. Výskum prišiel ešte s jednou zaujímavosťou. Aj ľudia s touto operáciou, u ktorých sa predsa neskôr vyvinula rakovina, mali väčšiu šancu na jej prekonanie.
Čítajte viac Ktoré signály tela prezrádzajú rakovinu?Ide to aj prirodzene
Podľa šéfa výskumu Dr. Stevena Nissena si málokto z nás uvedomuje, že obezita sa spája aj s rakovinou. „Domnievam sa, že veľká časť verejnosti nerozumie a neuvedomuje si, že obezita je silný rizikový faktor rakoviny,“ uviedol pre New York Times. Podľa štúdie obezita zvyšuje riziko vzniku najmenej trinástich druhov rakoviny, najmä rakoviny prsníka, hrubého čreva, obličiek, pečene, ale i pažeráka.
Odborníci sa domnievajú, že hlavným vinníkom tohto problému je zápal. Tukové bunky produkujú cytokíny (zápalové látky), ktoré sa spájajú s nádorovými ochoreniami. Dobrou správou je, že na to, aby sme znížili riziko rakoviny nemusíme podstupovať náročné operácie. V rámci prevencie nádorových chorôb totiž pomáha cielene schudnutie 5 – 10 % hmotnosti.
Čítajte viac Ako pomáhajú čučoriedky seniorom?