Pečivo je skvelým zdrojom sacharidov, ktoré sa rozdeľujú na jednoduché a zložené. Prvé spomínané sa nachádzajú v takzvanom bielom chlebe, hranolkách, sladených nápojoch. Vo veľkej miere zaťažujú žalúdok a spôsobujú nadúvanie, plynatosť aj kŕče. Podľa profesora Uma Naidooma z Harvadu ľudské črevá doslova milujú cukor, ktorý potláča tvorbu dobrých mikroorganizmov a povzbudzuje rast škodlivých baktérií.
Čítajte aj Vláknina pre správne trávenie a množstvo vitamínov? Jedzte čučoriedky! Prospejú aj diabetikomTento druh mikróbov vedie k zápalu čriev. Nevýhodou pošramoteného zdravia čriev je aj to, že ovplyvňuje energiu v celom organizme. Hovorí sa o „nešťastnom“ čreve, ktorý vplýva na smutnú a úzkostnú náladu. Do druhej skupiny patria komplexné sacharidy. Nachádzajú sa v hnedej (natural) ryži, celozrnnom pečive a cestovinách. Telo ich trávi postupne, a tak nezaťažuje tráviaci systém.
Soľ v malom pomáha, vo veľkom škodí
Slané polievky, zemiakové lupienky a údeniny obsahujú vysoké množstvo sodíka. Za normálnych okolností ide o dôležitý minerál pre ľudské telo. Patrí do skupiny základných elektrolytov, bez ktorých by náš organizmus nedokázal fungovať. Netreba zabúdať, že je jednou zo základných zložiek soli. V nadmernom množstve dokáže narobiť žalúdku poriadne ťažkosti. „Je známe, že diéty s vysokým obsahom soli poškodzujú výstelku žalúdka, zvyšujú riziko vredov a dokonca rakoviny žalúdka,“ hovorí pre portál eatthis.com lekár William W. Li, ktorý je autorom kníh o trávení.
Čítajte viac Rady z lekárne: Boľavé kĺby? Spomalené trávenie? Únava? Takto si môžete pomôcť!Ťažkosti nielen pri intolerancii
Mliečne výrobky obsahujú laktózu, ktorá spôsobuje problémy ľuďom s intoleranciou na tento druh cukru. Málokto by však povedal, že žalúdku neulahodí ani napríklad nízkotučný jogurt. Klasické približne 120 – 150 g balenie jogurtu so zníženým obsahom tuku môže mať až takmer 25 g cukru. Spomínaná živina sa nespráva priateľsky k ľudskému organizmu. Porovnať to môžeme s konzumovaním cukrovej vaty.
Vysoké množstvo cukru spôsobuje nadúvanie, zápchu, syndróm dráždivého čreva a hnačku. Podľa odborníčky na výživu Jinan Banna jedenie potravín s vysokým obsahom cukru znižujú tvorbu prospešných baktérií v črevách už počas dvoch týždňov. Problémy s črevnom mikroflórou ústia do zápalových ochorení čriev, obezity a v niektorých prípadoch spôsobujú rakovinu.
Čítajte viac Vyčerpanosť u starších? Osviežia chutné potravinyTrochu korenisté, áno či nie?
Korenisté jedlá vrátane čili papričiek sa považujú za zdravé pre ľudské telo. Zlepšujú metabolizmus a pomáhajú pri chudnutí. Výskumy hovoria, že ľudia, ktorí konzumujú pikantné jedlá takmer každý deň majú vraj až o 14 % nižšie riziko celkovej úmrtnosti v porovnaní s tými, ktorí sa vyhýbali tomuto druhu jedla. V niektorých prípadoch však spôsobujú v črevách búrku, výsledkom ktorej je hnačka. Čili papričky obsahujú kapsaicín. Ide o látku, ktorá dráždi sliznicu žalúdka, vyvoláva nevoľnosť, vracanie, bolesti brucha a pálenie.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Vylepšený banánový chlebík podľa speváčky Terezy Maškovej na Varecha.sk