Ktoré potraviny odčerpávajú energiu a zhoršujú trávenie?

Niektoré druhy potravín nesadnú žalúdku tak, ako by sme si to predstavovali. Paradoxne, najväčšími nepriateľmi hlavnej časti zažívacieho systému sú jedlá, ktoré nám chutia najviac. Na ktoré z nich si treba dať pozor a jesť ich pomenej?

20.08.2022 06:00
žlčník, pečeň, kolika, žlčníkové kamene, trávenie Foto:
Mliečne výrobky obsahujú laktózu, ktorá spôsobuje problémy ľuďom s intoleranciou na tento druh cukru.
debata (4)

Pečivo je skvelým zdrojom sacharidov, ktoré sa rozdeľujú na jednoduché a zložené. Prvé spomínané sa nachádzajú v takzvanom bielom chlebe, hranolkách, sladených nápojoch. Vo veľkej miere zaťažujú žalúdok a spôsobujú nadúvanie, plynatosť aj kŕče. Podľa profesora Uma Naidooma z Harvadu ľudské črevá doslova milujú cukor, ktorý potláča tvorbu dobrých mikroorganizmov a povzbudzuje rast škodlivých baktérií.

čučoriedky Čítajte aj Vláknina pre správne trávenie a množstvo vitamínov? Jedzte čučoriedky! Prospejú aj diabetikom

Tento druh mikróbov vedie k zápalu čriev. Nevýhodou pošramoteného zdravia čriev je aj to, že ovplyvňuje energiu v celom organizme. Hovorí sa o „nešťastnom“ čreve, ktorý vplýva na smutnú a úzkostnú náladu. Do druhej skupiny patria komplexné sacharidy. Nachádzajú sa v hnedej (natural) ryži, celozrnnom pečive a cestovinách. Telo ich trávi postupne, a tak nezaťažuje tráviaci systém.

Soľ v malom pomáha, vo veľkom škodí

Slané polievky, zemiakové lupienky a údeniny obsahujú vysoké množstvo sodíka. Za normálnych okolností ide o dôležitý minerál pre ľudské telo. Patrí do skupiny základných elektrolytov, bez ktorých by náš organizmus nedokázal fungovať. Netreba zabúdať, že je jednou zo základných zložiek soli. V nadmernom množstve dokáže narobiť žalúdku poriadne ťažkosti. „Je známe, že diéty s vysokým obsahom soli poškodzujú výstelku žalúdka, zvyšujú riziko vredov a dokonca rakoviny žalúdka,“ hovorí pre portál eatthis.com lekár William W. Li, ktorý je autorom kníh o trávení.

valentis, pr nepouzivat Čítajte viac Rady z lekárne: Boľavé kĺby? Spomalené trávenie? Únava? Takto si môžete pomôcť!

Ťažkosti nielen pri intolerancii

Mliečne výrobky obsahujú laktózu, ktorá spôsobuje problémy ľuďom s intoleranciou na tento druh cukru. Málokto by však povedal, že žalúdku neulahodí ani napríklad nízkotučný jogurt. Klasické približne 120 – 150 g balenie jogurtu so zníženým obsahom tuku môže mať až takmer 25 g cukru. Spomínaná živina sa nespráva priateľsky k ľudskému organizmu. Porovnať to môžeme s konzumovaním cukrovej vaty.

Vysoké množstvo cukru spôsobuje nadúvanie, zápchu, syndróm dráždivého čreva a hnačku. Podľa odborníčky na výživu Jinan Banna jedenie potravín s vysokým obsahom cukru znižujú tvorbu prospešných baktérií v črevách už počas dvoch týždňov. Problémy s črevnom mikroflórou ústia do zápalových ochorení čriev, obezity a v niektorých prípadoch spôsobujú rakovinu.

káva, kofeín, ráno, životospráva, Čítajte viac Vyčerpanosť u starších? Osviežia chutné potraviny

Trochu korenisté, áno či nie?

Korenisté jedlá vrátane čili papričiek sa považujú za zdravé pre ľudské telo. Zlepšujú metabolizmus a pomáhajú pri chudnutí. Výskumy hovoria, že ľudia, ktorí konzumujú pikantné jedlá takmer každý deň majú vraj až o 14 % nižšie riziko celkovej úmrtnosti v porovnaní s tými, ktorí sa vyhýbali tomuto druhu jedla. V niektorých prípadoch však spôsobujú v črevách búrku, výsledkom ktorej je hnačka. Čili papričky obsahujú kapsaicín. Ide o látku, ktorá dráždi sliznicu žalúdka, vyvoláva nevoľnosť, vracanie, bolesti brucha a pálenie.

Video
V TV Varecha sme privítali českú speváčku a víťazku súťaže Česko Slovensko hľadá SuperStar, Terezu Maškovú. Pozrite sa, čím vyšperkovala klasický banánový chlebík, ktorý tak ľúbi.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #sacharidy #pečivo #cukor #soľ #nadúvanie