Prečo je podváha rizikom vo vyššom veku?

Poverám o tom, že len vysoká hmotnosť prináša negatíva pre naše zdravie je koniec. Vedci upozorňujú, že nielen ľudia s obezitou si koledujú o celú plejádu chorôb. Zvlášť nebezpečná je aj nízka váha, ktorá ohrozuje často aj seniorov.

19.11.2022 08:00
senior rodicia a deti Foto:
debata (2)

V starobe sa chudne, aj keď nechceme

Menej chuťových pohárikov, nedostatočný pitný režim a podvýživa. Ľudí vo vyššom veku pripravuje staroba o dôležitú súčasť zmyslov a zároveň s tým aj o hmotnosť. Ako môžeme zistiť, že máme primeranú váhu? Mnoho zdravotných odborníkov používa na jej určenie definíciu Body Mass Indexu (BMI).

Určuje stav hmotnosti porovnaním základných údajov, výšky a váhy. Výpočet BMI tak približne odhaduje množstvo telesného tuku v ľudskom tele. Slovo „približne“ znamená, že BMI nie je férovým ukazovateľom pre všetkých. Ľudia, ktorí posilňujú majú vyššiu váhu zo svalovej hmoty. Body Mass Index je však výborným ukazovateľom pre starších ľudí.

vypadavanie vlasov Čítajte aj Vypadávajú vám vlasy? Ako proti ich rednutiu bojovať prírodou?

Ako zistíme podváhu?

Normálnu hmotnosť máme vtedy, keď máme BMI do 24,9. Údaje medzi 18,5 – 24,9 predstavujú nízku hmotnosť a odborníci varujú pred podváhou. BMI nie je dokonalý nástroj na to, či sme v dobrej kondícii. Nezameriava sa totiž na niekoľko kľúčových faktorov ako napríklad zloženie tela, pohlavie a vek.

I napriek tomu je Body Mass Index široko používaný a je najjednoduchšou cestou zistiť, že máme problém s telesnou váhou. Pri celkovej kompozícii tela je kľúčový údaj o tom, koľko tuku máme v našom tele. Zdravé množstvo tuku u mužov je 17,6 – 25,3 %, u žien 28,8 – 35,7 % tuku. Pokiaľ majú muži menej ako 17,6 % tuku a ženy menej ako 28,8 % tuku majú podľa štúdie, ktorú publikoval časopis Journal of Exercise Rehabilitation nízku hmotnosť.

Podvýživa je niečo iné

Podváha a podvýživa nie sú totožné pojmy. Ľudia s nízkou hmotnosťou sa môžu cítiť extrémne unavení, majú nízky krvný tlak a možno aj nízku hladinu cukru v krvi. Okrem toho často pociťujú závraty, nevoľnosť a chlad.

Starší ľudia s podváhou majú ťažkosti so spánkom, trápia ich svalové kŕče z nedostatku minerálov a vitamínov, ktoré sú dôležité pre svalovú kontrakciu a relaxáciu. Nedostatok vitamínov, minerálnych látok môže viesť až k zníženej imunite a osteoporóze.

Nedostatok energie pramení najmä z toho dôvodu, že máme nedostatok živín na udržanie zdravej váhy. Podľa správy, ktorú zverejnil portál Nutrients pri podváhe je takmer stopercentná istota, že máme nedostatok mikroživín.

Keď chýbajú dôležité živiny

Podvýživa nie je na prvý pohľad taká viditeľná ako podváha. Pri prvom spomínanom zdravotnom probléme totiž nevyhnutne nemusíme mať štíhlu, príliš chudú postavu. Podvýživa postihuje aj ľudí s normálnou hmotnosťou, či tých, ktorí majú aj zopár kilogramov navyše. Podvýživa je zvyčajne synonymom anémie.

Ľudovo sa nazýva aj chudokrvnosť a je následkom nedostatku minerálnej látky železa, kyseliny listovej alebo vitamínu B12. Pre starších ľudí prestavuje vážne nebezpečenstvo, pretože anémia zhoršuje napríklad hojenie rán. Nízke hladiny vitamínu C sa zase podpisujú pod väčšie riziko nákazy vírusovými ochoreniami.

spánok, senior, nespavosť Čítajte aj Ako dlho by sme mali spať? Pozrite si tabuľku. A čo keď spíme málo?

Aj nízke percento tuku prináša riziká

Mnoho ľudí sa zameriava na množstvo tuku v tele. Pravdou však je, že ani nízke hladiny tuku nie sú prospešné zdraviu. Ľudské telo totiž potrebuje určité množstvo tuku na to, aby dokázalo vykonávať základné funkcie. Naopak, nebezpečenstvo pre telo prináša aj nedostatok tuku. Možno sa to na prvý pohľad nezdá reálne, ale priberanie na váhe môže byť rovnako ťažké ako chudnutie.

Najmä v prípadoch, ktoré sa týkajú seniorov. Strata chuti do jedla a nedostatočná potreba príjmu tekutín je vážnou komplikáciou pri naberaní nejakých kilogramov navyše. Priberanie nie je jednoduché. Ako najľahšie riešenie sa javí konzumácia potravín s vysokým obsahom kalórií, ktoré však organizmu nedodajú automaticky potrebné živiny.

čili, papričky, korenie, paprika, červená Čítajte aj Vedci: Čili papričky predlžujú život. Ako účinkujú a prečo by sme sa im nemali vyhýbať?

Viac bielkovín z rôznych zdrojov a pohyb

Telesnú hmotnosť si môžeme ustriehnuť najmä pravidelným stravovaním. Nevynechávame raňajky, obed či večeru. Pre seniorov je dôležité, aby nestrácali svalovú hmotu, bez ktorej sa stanú imobilní. Množstvo svalovej hmoty pomôže zvýšiť pohyb a konzumácia dostatočného množstva bielkovín.

Proteíny nachádzame najmä v mäse, mliečnych výrobkoch a vajíčkach. Pokiaľ si chcem udržať bezpečné množstvo cholesterolu siahnuť môžeme po iných zdrojoch bielkovín. Patria k nim najmä strukoviny, orechy a semienka rastlín. Z pohybu je pre seniorov kľúčová najmä chôdza, ale aj plávanie či cyklistika.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #seniori #výskum #hmotnosť #podváha