Šafran: Malý hmotnosťou, veľký zdravotnými benefitmi

Negatívne účinky sychravého počasia na ľudskú psychiku strčí hravo do vrecka vzácna bylina s neodolateľnou arómou. Šafran dokáže podľa výskumov tlmiť úzkosti, potláča príznaky depresie a zlepšuje náladu. V rukáve má však aj iných žolíkov, ktoré potešia naše zdravie.

04.12.2022 07:00
šafran Foto:
Vyskúšate šafran?
debata

Pomáha psychike

Nedostatok slnečného žiarenia na jeseň spôsobuje zhoršenie nálady. Takzvané afektívne poruchy sa objavujú aj u tých ľudí, ktorí z rôznych dôvodov zostávajú doma a vyhýbajú sa pobytu na čerstvom vzduchu. Nižšia mobilita zasahuje viac seniorov a ovplyvňuje nielen ich fyzickú kondíciu seniorov, ale aj psychickú pohodu. Podľa nedávnych výskumov je šafran korením, ktoré povzbudí náladu, potlačí úzkosť a depresívne pocity.

srdce, cholesterol, fastfood, jedlo, dáždnik Čítajte aj Poznáte trik na zníženie cholesterolu? My vám ho prezradíme

Ako účinkuje tajomná látka

Pod antidepresívnu vlastnosť voňavej rastliny sa podpisujú aktívne zlúčeniny, ktoré ovplyvňujú hormonálny systém. Do tela sa tak uvoľňujú hormóny, ktoré povzbudzujú náladu človeka. Zaujímavé je, že vedci si nechali účinky šafranu odobriť aj výskumom u pacientov s ťažkou depresiou. Jedna skupina účastníkov výskumu užívala iba lieky, druhá okrem nich i látku krocín, ktorá je základnou zložkou šafranu. Druhá skupina v porovnaní s ľuďmi z tej prvej pociťovala výraznú úľavu od úzkosti a depresie.

Poteší sa aj imunita

Jeseň vplýva nielen na psychiku, ale aj fyzickú kondíciu. Medzi jeho benefity patrí podpora imunitného systému, ktorého správne fungovanie je kľúčové v boji proti vírusom a infekčným chorobám. Šafran za toto eso vďačí najmä vitamínu C. Ide o kyselinu askorbovú, ktorá stimuluje obranyschopnosť organizmu a podporuje činnosť bielych krviniek.

Nie je žiadnym tajomstvom, že tieto bunky sú základnou ochranou proti viacerým chorobám. Vitamín C poteší starších ľudí aj z iného dôvodu. Povzbudzuje totiž tvorbu kolagénu, ktorá zlepšuje stav a elasticitu pokožky. Okrem toho táto bielkovina prispieva k regenerácii svalov, hojeniu rán a oprave krvných ciev.

senior, kuchár, varenie, diéta, zelenina, krájanie Čítajte aj Existuje diéta proti demencii? Čo zistili vedci?

Obsahuje prospešný minerál

Kardiovaskulárne ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtí. Zlepšiť zdravie srdca a ciev však môžeme vďaka pravidelnému príjmu kľúčovej minerálnej látky. Ide o minerál draslík, ktorý znižuje krvný tlak a zmierňuje tak celkovú záťaž na srdcovocievny systém. Dostatočný prísun draslíka môže zabrániť srdcovému infarktu, ateroskleróze a mŕtvici.

Naopak, jeho nadmerná konzumácia priamo ohrozuje zdravie srdca, preto si treba dať pozor na nadužívanie doplnkov výživy s týmto minerálom. Obsahom draslíka sa pýši aj šafran, pričom jeho pravidelnou konzumáciou si zabezpečíme slušnú prevenciu kardiovaskulárnych chorôb. Nedávne výskumy navyše presviedčajú, že extrakt zo šafranu pomáha pri liečbe mentálnych porúch, ktoré súvisia s vekom. Konkrétne zlepšuje pamäť, zmierňuje zápaly a príznaky Parkinsonovej choroby.

Šafran si ceníme pre jeho jedinečnú chuť, farbu a liečivé vlastnosti. Pochádza z južných častí Európy, ale zvykne sa pestovať po celom svete. Používa sa najmä v sušenej forme a ako prísada do mäsitých pokrmov, omáčok či zeleninových jedál.

seniori dôchodcovia dôchodca penzista Čítajte aj 2023: Nové penzie budú vyššie. Zverejnili číslo, vďaka ktorému porastú o desiatky eur
debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #výskum #psychika #šafran #bylina