Poberáte penziu a podnikáte? Odvody musíte platiť aj tak

Živnostníci sú povinní platiť dane a odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne. Výnimku nemajú ani dôchodcovia. To, či sa ich táto povinnosť týka, závisí od výšky ich príjmu.

30.12.2022 09:00
penzistka, pracujúci dôchodca, kvetinárstvo,... Foto:
Pre poberateľov dôchodku – živnostníkov ale platí, že nemusia platiť minimálne mesačné preddavky do zdravotnej poisťovne.
debata

Odvodová povinnosť vzniká živnostníkom vždy od 1. júla alebo 1. októbra, podľa toho, či podali daňové priznanie v riadnom termíne do 30. marca alebo v predĺženej lehote do 30. júna a či ich príjmy za predchádzajúci kalendárny rok presiahli zákonom stanovenú hranicu. Daňové priznanie k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie 2022 bude napríklad povinný podať daňovník, ak jeho celkové zdaniteľné príjmy v roku 2022 presiahnu sumu 2 289,63 eura.

Ak dôchodca – SZČO musí platiť odvody do Sociálne poisťovne, platí ich v nižšej sume ako SZČO, ktorá penziu nepoberá. Starobný dôchodca totiž v rámci odvodov neplatí poistné na invalidné poistenie vo výške 6 %. Do Sociálnej poisťovne odvádza odvody len vo výške 27,15 % z vymeriavacieho základu, nie vo výške 33,15 % z vymeriavacieho základu. Pre SZČO a dobrovoľne poistené osoby budú od roku 2023 platiť nové minimálne a maximálne vymeriavacie základy pre platenie poistného na sociálne poistenie. Minimálny vymeriavací základ, ktorý je v súčasnosti 566,50 eura, sa zvýši na 605,50 eura. Minimálne poistné pre SZČO bude teda predstavovať 200,72 eura. Pre starobných dôchodcov – živnostníkov sa ale táto suma znižuje o 6 %.

živnostník, práca, poistenie, práca z domu Čítajte aj Živnostníci si zvýšia dôchodok aj dobrovoľným dôchodkovým poistením

Za poberateľov starobného dôchodku platí zdravotné poistenie štát. Ak takáto osoba podniká, tak dochádza k takzvanému súbehu platiteľov poistného – štát aj samotná SZČO. Pre poberateľov dôchodku – živnostníkov ale platí, že nemusia platiť minimálne mesačné preddavky do zdravotnej poisťovne.

Minimálne odvody na zdravotné poistenie sú v súčasnosti 79,31 eura mesačne, podnikatelia so zdravotným postihnutím platia 39,65 eura mesačne. Dôchodca – živnostník si môže určiť mesačné preddavky aj v nulovej výške. Počítať ale treba s tým, že ak bude dosahovať príjmy zo živnosti a nebude platiť vôbec preddavky na zdravotné poistenie, alebo len vo veľmi nízkej sume, môže mu pri ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia zdravotná poisťovňa vykázať nedoplatok a ten bude musieť zaplatiť.

Senior, penzista, dôchodca, premýšlanie, dôchodok Čítajte aj Ste penzista a podnikáte ako živnostník? Akú sumu môžete zarobiť

Po vykonaní ročného zúčtovania zdravotného poistenia zdravotná poisťovňa oznámi dôchodcovi – živnostníkovi výšku preddavkov na zdravotné poistenie. Dôchodca – SZČO ich začne platiť od 1. januára nasledujúceho kalendárneho roka. Ich výška závisí od výšky vymeriavacieho základu dôchodcu. SZČO platí preddavky na zdravotné poistenie vo výške 14 % z vymeriavacieho základu – platí pre poberateľov starobného dôchodku.

Medzi povinnosti živnostníkov patrí aj podanie daňového priznania k dani z príjmov. Daňové priznanie k dani z príjmov musel tento rok podať každý daňovník, teda aj dôchodca, ak jeho celkové zdaniteľné príjmy dosiahnuté v roku 2021 presiahli sumu 2 255,72 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #zdravotná poisťovňa #starobný dôchodok #živnostníci #odvody do Sociálnej poisťovne