Poznáte tajomné molekuly zdravia? Kde ich nájdete a ako fungujú...

Starnutie, rakovina a ani demencia im nestoja v ceste. Antioxidanty prekvapujú svojim pôsobením na ľudské telo. Pomáhajú v rámci prevencie rôznych zápalov a chorôb. Ako fungujú?

07.01.2023 07:00
ovocie, zelenina Foto:
Ilustračné foto.
debata

Toxíny alebo napríklad aj tabakový dym

Ak sa dostanú do kontaktu s našim telom, aktivujú sa látky, ktoré sa ich snažia zlikvidovať. Ľudský organizmus sa vďaka antioxidantom chráni pred poškodením. Nachádzajú sa najmä v ovocí, zelenine, orechoch a seniori oceňujú ich schopnosť spomaliť starnutie a zlepšiť celkovú fyzickú aj duševnú kondíciu.

Čo je oxidačný stres?

Antioxidanty bojujú proti takzvaným voľným radikálom. Ide o nestabilné látky, ktoré sa dostávajú do nášho tela zo znečisteného vzduchu, vplyvom slnečného žiarenia, zo stravy. Do buniek prenikajú aj cez pokožku či očnú sliznicu. Patria k najčastejším príčinám zápalov a stresu. Voľné radikály vyvolávajú oxidačný stres, to znamená, že v podstate kradnú elektróny zo stabilných molekúl v tele. Spomínaný jav vedie k poškodeniu DNA v našich bunkách a často k vážnym zdravotným problémom. „Voľné radikály sa podieľajú na rakovine a mnohých stavoch vrátane srdcových chorôb," hovorí pre portál health.usnews.com docent výživy a preventívnej medicíny Dr. Donald Hensrud z Mayo Clinic. Brániť sa proti tomu môžeme práve antioxidantami, ktoré sa nachádzajú najmä v ovocí a zelenine.

cesnak, čierny cesnak, fermentácia, fermentovaný cesnak Čítajte aj Čo dokáže cesnak s naším telom? Aké účinky má hodinu, tri, či desať po zjedení?

Viac farieb, viac zdravia

Odborníci na výživu vysvetľujú, že najviac týchto látok sa nachádza vo farebných druhoch ovocia a zeleniny. „Väčšinu z antioxidantov tvoria rastlinné pigmenty, vďaka ktorým majú tieto potraviny tak jasnú farbu,“ vysvetľuje Dr. Michael Greger. "Rovnaká biochemická vlastnosť, ktorá im dáva tie krásne farby, je v skutočnosti tá istá vlastnosť, ktorá im umožňuje likvidovať voľné radikály,“ pokračuje. Ako zdôrazňuje, najviac antioxidantov majú potraviny, ktoré majú viac pigmentu. Rozdiel je tak medzi klasickými a sladkými zemiakmi. Červená kapusta má viac farbív než svetlá, podobne je to aj s červenou cibuľou, tmavým hroznom.

Antioxidanty delíme na niekoľko skupín

Do prvej z nich patria antokyány, ktoré vytvárajú modré, fialové a červené sfarbenie v ovocí a zelenine. Spomínané druhy antioxidantov chránia mozog pred starnutím a skvele fungujú v rámci prevencie demencie. Antokyány nájdeme v červenom hrozne, brusniciach, repe, červenej kapuste, baklažánoch a červenom víne. Druhú skupinu tvoria karotenoidy. Produkujú oranžovú, žltú farbu v ovocí a zelenine. Ako už vyplýva z ich názvu. typickým predstaviteľom je mrkva. Nachádzajú sa však aj v pomarančoch, grapefruitoch, tekvici a paradajkách. Karotenoidy chránia pokožku pred poškodením a rovnako aj zdravie očí. V cibuli, cesnaku, karfiole, kokose a celozrnných obilninách sa nachádzajú takzvané terpenoidy. Ide o skvelých bojovníkov proti chorobám, ktoré sú spôsobené hubami, parazitmi či vírusmi.

vajce, žĺtok, škrupina Čítajte aj Máte problém s pamäťou? Ktorá nenápadná potravina dokáže pomôcť?

Nezabúdajme na vitamíny a zinok

Do rodiny antioxidantov zaraďujeme aj vitamín C, vitamín E a minerál zinok. Vitamín C je rozpustný vo vode a nachádza sa v citrusoch, kivi a paprike. Ide o kľúčovú látku pre imunitu, ale aj zdravie kostí, svalov, chrupaviek a ciev. Vitamín E patrí do skupiny tokoferolov a nachádza sa v listovej zelenine, semenách rastlín, orechoch a rastlinných olejoch. Vitamín E sa označuje ako elixír mladosti a môžeme od neho očakávať pozitívne účinky na omladenie pokožky a ochranu slizníc. Minerál zinok zlepšuje zrážanie krvi, hojí rany a podieľa sa na tvorbe mužského pohlavného hormónu testosterónu. Obsahom zinku vynikajú mäso, ryby, morské plody, ale aj vajíčka a mliečne výrobky.

Zaujímavá štúdia o demencii

Antioxidanty zohrávajú dôležitú úlohu v prevencii srdcových chorôb, rakoviny a demencie. Nedávna štúdia, ktorú publikoval časopis Neurology uvádza, že tieto látky sú kľúčové pri znižovaní celkového rizika tejto choroby vo vyššom veku. Na výskume sa zúčastnilo vyše sedem tisíc účastníkov vo veku 45 – 90 rokov a u každého z nich sa merala hladina antioxidantov v krvi. Podľa štúdie ľudia, ktorí mali v krvi vyššie množstvo luteínu a zeaxantínu mali menšiu pravdepodobnosť vzniku demencie. Luteín a zeaxantín sa nachádzajú napríklad v listovej zelenine. Podobné preventívne účinky proti demencii mali aj potraviny sfarbené do oranžova, napríklad mandarínky a papája.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #antioxidanty #oxidačný stres #molekula