Hovorí sa im "potravina mozgu", pretože podporujú jeho činnosť. A nielen to... O čom je reč? O vlašských orechoch

Sú chutné, ale vďaka obsahu živín sú aj mimoriadne zdravé. Reč je o "obyčajných" vlašských orechoch.

27.12.2022 19:29
vlašské orechy, semená, rastlinné oleje Foto:
debata (3)

Pochádzajú z Perzie a ich história siaha tisíce rokov do minulosti. Svojím vzhľadom sa vlašské orechy podobajú tvaru mozgu, a preto sú často považované za „potravinu mozgu“. Avšak za to pomenovanie vďačia nielen svojmu vzhľadu, ale i obsahu živín, ktoré pozitívne vplývajú na zdravie a podporu funkcie mozgu.

pálenie záhy - bolesť hrdla Čítajte aj Čo pomôže, keď sa kyselina tlačí do hrdla? "Liek" nájdete v každej domácnosti

„Vlašské orechy taktiež veľmi dobre vplývajú na zdravie srdcovo-cievneho systému. Sú dobrým zdrojom bielkovín, obsahujú vitamín E alebo vitamíny skupiny B, taktiež minerály ako napríklad mangán, fosfor či meď“, hovorí doktorka Natália Šranková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Tak ako u všetkých orechov, ich veľkú časť tvorí tuk, avšak s tým rozdielom, že „vlašské orechy obsahujú vysoké množstvo esenciálnych omega-6 a omega-3 polynenasýtených mastných kyselín. Obsahujú i vlákninu, ktorá je nesmierne dôležitá pre správne tráviace procesy“, dopĺňa odborníčka.

Nie sú náročné na skladovanie. Orechy v škrupinke je vhodné skladovať na suchom, tmavom a chladnom mieste. Vylúpané orechy zas v chladničke, kde vydržia i niekoľko mesiacov.

pomelo Čítajte aj Bojujete so zápalom, horúčkou, kašľom či prechladnutím? Liekom môže byť "obyčajné" pomelo

‍Vlašské orechy majú lahodnú chuť a sú ideálnou prísadou do mnohých receptov v celku alebo nahrubo podrvené na doplnenie chuti a vzhľadu jedla, alebo pomleté a tak pridané do slaných receptov, ako napríklad omáčok a nátierok či do sladkého pečenia. Do receptov môžu byť pridávané v surovom stave alebo aj opražené. Výbornou pochúťkou sú však aj orechy v celku alebo napríklad namáčané v mede.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #zdravie #orechy #srdce #vlašský orech