Seniorov ochráni domáca asistentka, ale ako?

Chytrá a nápomocná zároveň. Projekt Inteligentná domáca asistentka v skratke IDA pomôže osamelým ľuďom vo vyššom veku v rôznych kritických situáciách. IDA však nie je ľudská bytosť, ale šikovné zariadenie, ktoré seniorov nijako nesleduje. Práve naopak, ponúka senzory, ktoré signalizujú napríklad pád či iné ohrozenie. Fungovanie projektu vysvetľuje v rozhovore pre Pravdu hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja Mgr. Lenka Kukučková.

30.01.2023 09:00
IDA domaca asistentka Foto:
debata

Na aké potreby reaguje projekt IDA v kraji?

Projektom AAL v podmienkach Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), prostredníctvom ktorého bol vytvorený elektronický systém IDA, župa reaguje na rozvoj sociálnych služieb, ktoré pomôžu občanovi zotrvať čo najdlhšie vo svojom prirodzenom prostredí a oddialia tak jeho nástup do pobytových sociálnych služieb.

pamäť, alzheimer Čítajte aj Máte problémy s pamäťou? Začať s tréningom nie je nikdy neskoro, hovorí odborníčka

Aké sú v tomto prípade štatistiky?

Z hľadiska demografického vývoja môžeme konštatovať, že v rámci TSK sa zvyšuje podiel osôb starších ako 65 a 85 rokov (ide o najčastejších poberateľov sociálnych služieb). Podľa štatistických údajov v roku 2020 sme spolu s ďalším krajom (Nitriansky samosprávny kraj) patrili k najstarším krajom vzhľadom k percentuálnemu podielu obyvateľov vo veku 65+ na celkovom počte obyvateľov SR. Vo vekovej kategórii 85+ však TSK patrí prvenstvo. Avšak pri poskytovaní sociálnych služieb nejde len o nepriaznivý demografický vývoj, ale aj o ekonomickú udržateľnosť systému sociálnych služieb a o poskytnutie takej miery podpory občanovi, ktorá reaguje na jeho reálnu nepriaznivú sociálnu situáciu. Nová sociálna služba s využitím systému IDA umožní teda znížiť zdravotné, sociálne a bezpečnostné riziká u seniorov a zdravotne postihnutých ľudí, prinesie predĺženie samostatného a nezávislého života v prirodzenom domácom prostredí, a umožní predchádzať nástupu občana do pobytového zariadenia sociálnych služieb.

Nová sociálna služba s využitím systému IDA umožní teda znížiť zdravotné, sociálne a bezpečnostné riziká u seniorov a zdravotne postihnutých ľudí, prinesie predĺženie samostatného a nezávislého života v prirodzenom domácom prostredí, a umožní predchádzať nástupu občana do pobytového zariadenia sociálnych služieb.

Aký je princíp fungovania domácej asistentky?

Systém IDA je založený na nepretržitom monitorovaní klienta pomocou senzorov v domácom prostredí, ale aj monitorovaní jeho pohybu mimo domácnosti. Zaznamenané signály budú priebežne vyhodnocované, čo umožní systému identifikovať vznik neštandardnej situácie vyžadujúcej potrebnú pomoc. Systém IDA na takúto situáciu upozorní dohliadajúcu osobu zaslaním notifikácie na jej mobilný telefón.

káva, kofeín, ráno, životospráva, Čítajte aj Koľko šálok kávy denne je tak akurát? Srdciari pozor

Čiže tento systém nemá v sebe žiadne komponenty, ktoré by sledovali seniora?

Systém nepoužíva kamery ani mikrofóny, nesleduje klientov a nevytvára obrazový ani zvukový záznam. TSK v rámci projektu poskytne potrebné senzory, zabezpečí ich inštaláciu v domácnosti klienta, odskúšanie systému, jeho prevádzku. V priebehu poskytovania sociálnej služby zabezpečí servisný zásah v prípade poruchy zariadení, ale aj výmenu batérií. Zo strany klienta je pre fungovanie systému potrebné mať v domácnosti zavedený internet.

Pre koho je IDA určená a ako funguje?

Sociálna služba je určená pre občanov Trenčianskeho kraja, ktorí žijú osamote a sú vzhľadom k svojmu veku alebo zdravotnému stavu odkázaní na pomoc. Jedná sa predovšetkým o seniorov, osoby so zdravotným postihnutím, osoby s rizikovým ochorením, pacientov, ktorí sa dlhodobo zotavujú doma po hospitalizácii. Systém IDA však budú môcť využiť aj ľudia, ktorí žijú v spoločnej domácnosti s 1 osobou, ale pravidelne trávia väčšiu časť dňa osamote (napr. rodinný príslušník chodí do práce).

Aké senzory má IDA?

Systém IDA tvoria pohybové senzory, dverový senzor, SOS tlačidlo a osobný GPS tracker. Nad seniormi, ktorí žijú sami, teda držia ochrannú ruku nielen senzory nainštalované v izbách (v domácnosti) ale aj GPS tracker, ktorý ich sprevádza mimo ich domácností.

V súčasnosti evidujeme približne prvých 100 záujemcov, situácia sa však pomerne rýchlo mení. Inteligentná domáca asistentka už aktuálne dohliada na 10 domácností v Handlovej, ktoré sa zapojili do testovacej fázy projektu.

Koľko domácností plánujete v kraji zapojiť v blízkom období a kde už systém aktuálne funguje?

V súčasnosti evidujeme približne prvých 100 záujemcov, situácia sa však pomerne rýchlo mení. Inteligentná domáca asistentka už aktuálne dohliada na 10 domácností v Handlovej, ktoré sa zapojili do testovacej fázy projektu.

vianočná kapustnica Čítajte aj Prečo si užiť kapustnicu aj po novom roku? Posilní srdce, zníži cholesterol. A čo ešte...

Ako sa môžu seniori dostať k zariadeniu, kde sa môžu prihlásiť, prípadne kde môžu o domácu asistentku požiadať?

O zabezpečenie sociálnej služby Monitorovanie a signalizácia potreby pomoci s využitím systému IDA sa budú môcť občania uchádzať u poskytovateľov sociálnych služieb pôsobiacich v Trenčianskom kraji, ktorí sa zapojili do nášho projektu a budú službu poskytovať priamo svojím klientom. Zoznam spolupracujúcich organizácií (poskytovateľov sociálnych služieb) bude postupne zverejnený a aktualizovaný na webovej stránke TSK – www.tsk.sk v sekcii Sociálna pomoc/IDA – Podpora AAL v podmienkach TSK. Občania na stránke nájdu aj podrobnejšie informácie o projekte a novej sociálnej službe, ako aj kontaktné údaje pre bližšie informácie. Poskytovanie sociálnej služby s využitím systému IDA bude pre klientov bezplatné.

debata chyba
Viac na túto tému: #senior #asistentka #zariadenie