Máte problémy s pamäťou? Začať s tréningom nie je nikdy neskoro, hovorí odborníčka

Zabúdate na to, kde ste si položili kľúče či okuliare? Problémy s pamäťou nie sú ihneď dôvodom na paniku. A hoci sa zdá, že s odchodom do penzie sa môžu naše kognitívne funkcie ešte viac zhoršovať, trénerka pamäti Silvia Valovičová, ktorú poznáme z webovej stránky www.trenovaniepamati.sk, radí ako si s týmito ťažkosťami poradiť. V rozhovore pre Pravdu vysvetľuje ako funguje náš mozog, prečo zabúdame a čo sa s tým vieme urobiť.

29.01.2023 08:00
pamäť, alzheimer Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Kedy môžu seniori alebo ich blízki spozorovať, že majú problémy s pamäťou?

Hovorí sa o takých tých klasických veciach ako je dávanie vecí na netypické miesta, ako sú kľúče od bytu do krabice od topánok alebo okuliare na čítanie do chladničky. Môžu to byť problémy časovej, priestorovej alebo osobnej orientácii. To znamená, že mi robí problém určiť aký je dnes deň, v akej budove sa práve nachádzam, alebo s kým sa rozprávam. Ale na problémy s pamäťou môžu poukazovať aj také veci ako neschopnosť spomenúť si v daný moment na správne slovo. Keď toto hovorím seniorom, na veľa tvárach čítam ako z otvorenej knihy, že áno presne toto sa mi stáva, to bude so mnou zlé.

A musí to byť v týchto prípadoch skutočne tak zlé?

Vôbec to nemusí byť pravda, zabúdanie a takéto situácie sú vo svojej podstate prirodzené a stávajú sa každému jednému z nás. Práve preto, by som diagnostiku rozhodne nechávala na odborníkov a nie na pár riadkov z populárnych článkov, ktoré sú často vytrhnuté z kontextu a vedia ľudí skôr nastrašiť. Vždy sa treba pozerať na veci zo širšieho pohľadu, na aktuálny stav, v ktorom sa človek nachádza. Je potrebné posudzovať nielen to či zabúdam a do akej miery, ale napríklad aj to či sú tieto zmeny náhle ale dlhodobé, či žijem aktívne alebo práve prežívam náročné stresové obdobie, toto všetko má výrazný dopad aj na našu pamäť.

mäta, bylinky Čítajte aj Ako napraviť problémy s trávením? Pozor na bublinkové vody, pomôže mäta

Aké závažné môžu byť u starších ľudí poruchy pamäti a v ktorých prípadoch ich možno

zvrátiť a kedy už nie? ====

Čo sa týka porúch pamäti a ich závažnosti a nielen u starších ľudí môžu sa prejavovať ako mierne kognitívne zhoršenie, kde občas niečo zabudnete alebo si neviete na niečo spomenúť až po to, že si nepamätáte v podstate vôbec nič. Tu hovoríme napríklad o rôznych typoch demencií ako je aj Alzheimerova choroba. Dobrou správou je, že veľa problémov s pamäťou alebo koncentráciou je iba dočasných, keď pominie obdobie, ktoré ho zapríčinilo, veci sa vedia vrátiť do pôvodného stavu. Predstavte si napríklad, že dlhodobo veľmi zle spíte. Po veľmi krátkom čase začnete vykazovať symptómy, ktoré súvisia aj s pamäťou a ostatnými kognitívnymi funkciami. Nie ste schopní sa sústrediť, zapamätať si, čo vám kto hovorí, učiť sa nové veci, v podstate obyčajne fungovať. Ak sa váš spánkový režim obnoví, aj prejavy spojené so zlyhávaním pamäti sa vrátia do normálu. Náprava znie jednoducho, ale nie vždy to také je. V každom prípade veľa vecí máme naozaj vo svojich rukách.

Je nevyhnutnosťou, že v starobe starne aj pamäť?

Do istej miery je to nevyhnutné. Celé telo sa opotrebováva, prečo by pamäť mala byť výnimka. Ten pokles ale býva často preceňovaný a v niečom naopak pamäť využíva svoj vek. Predstavte si, že vedľa seba je šesťročné dieťa a senior nad sedemdesiat rokov. Spolu si zahrajú pexeso a nie je prekvapením, že dieťa bude mať výraznú prevahu. Dajte im ale zapamätať akýmkoľvek spôsobom napríklad PIN kód od telefónu 1 9 8 9 a spýtajte sa ich o mesiac, či si ho pamätajú.

Paradoxne starší človek môže byť v tejto úlohe úspešnejší, pretože číslo 1989 vníma ako rok, ktorý je navyše spojený s osobnými dôležitými udalosťami, a práve prepojenie na vedomosti, ktoré sme nadobudli počas života, na osobné skúsenosti, ktoré sme zažili, nám pomáha zapamätať si a vybaviť si veci ľahšie. Pre to dieťa, to môže byť len zmes nič nehovoriacich, náhodných čísiel, ktoré sa naučí mechanicky, ale veľmi rýchlo ich aj zabudne. Takže áno, pamäť starne, ale to neznamená, že to nie je dobre.

Prečo ľudia po odchodu do penzie majú problémy s pamäťou? Súvisí to so spomalením

duševnej činnosti? ====

Nezovšeobecňovala by som to. Sú ľudia, ktorí sa tešia na dôchodok, lebo sa začnú venovať tomu, na čo nemali celý život čas. Dnešní seniori naozaj nie sú starí ľudia sediaci na lavičke, kŕmiaci holuby a čakajúci na koniec. Sú to veľakrát veľmi aktívni ľudia s množstvom kvalitných záujmov a aktivít. To, že na niečo potrebujú viac času, alebo väčšiu pomoc je úplne v poriadku.

Môžete uviesť príklad?

Raz som v jednom domove seniorov zažila pani, ktorá bola veľmi akčná, chcela sa zapájať do chodu domova, pomáhala ostatným. Potom tam prišla jej nevesta a povedala jej, aby nič z toho nerobila, veď za celý život sa narobila dosť, tak nech sa nechá už len obskakovať. Áno aj takto sa dá poňať toto životné obdobie, ale fyzická a mentálna aktivita je to čo nás udržiava v dobrej kondícii. A na veku naozaj nezáleží.

vitamín D, kapsula, žltá, déčko Čítajte aj Bez "déčka" to jednoducho nejde. Ktoré potraviny ho dodajú telu a aká je bezpečná dávka?

Prečo je dôležité trénovať si pamäť vo vyššom veku, čo môžeme od tréningu očakávať

Myslím, že na túto otázku by vedel odpovedať každý. Pre mňa je ale dôležité, aby si ľudia uvedomili, že pamäť nie je dôležité trénovať vo vyššom veku, ale v každom veku. V detstve, mladosti, či v produktívnom veku to ale robíme prirodzene a nenazývame to tréningom pamäti. Ale presne to je škola, alebo práca s množstvom informácií na naučenie, spracovanie, použitie. Vo vyššom veku môžeme o tieto prirodzené spôsoby prísť, alebo ich obmedziť, a preto je dôležité ich nahradiť inými aktivitami. Od tréningu, ktorý primárne ale nemusí byť tréningom pamäti chceme dosiahnuť, spomalenie, respektíve udržanie našich poznávacích schopností medzi ktoré patrí aj pamäť.

Ako vyzerá tréning pamäti vo vašom podaní? Na čo sa sústreďujete vo vašej práci?

Veľa problémov, ktoré ľudia pripisujú pamäti je spôsobených skôr nedostatočnou koncentráciou. Preto sú aj tréningy zamerané najmä na tieto dva okruhy. Čo sa týka pamäti tu kladiem dôraz na pamäť krátkodobú, s ktorou má aj väčšina ľudí problém. Snažím sa seniorov naučiť rôzne techniky a postupy ako si zapamätať veci, rôznymi spôsobmi a za použitia viacerých typov pamäti. Hovorím tomu vytváranie náhradných kľúčov k svojej pamäti. Čím viac ich mám, tým ľahšie otvorím zásuvku s potrebnou informáciou. Ale, samozrejme, precvičujeme aj ostatné poznávacie funkcie ako je vnímanie priestoru, jazykové schopnosti, pohotovosť, či exekutívne funkcie ako plánovanie a rozhodovanie sa.

Ktoré techniky sú najlepšie na zachovanie bystrej pamäti aj vo vyššom veku?

Všetko so všetkým súvisí, a preto nebuďte prekvapení, keď vám na miesto lúštenia krížoviek odporučím pravidelné pohybové aktivity a pestovanie čo najširšieho okruhu sociálnych kontaktov. Toto je overená cesta ako zostať dlhodobo v čo najlepšej fyzickej aj mentálnej kondícii. A, samozrejme, mať otvorenú myseľ a neprestávať sa stále učiť nové veci. Je zarážajúce, že aj keď obyčajnú prechádzku, či rozprávanie s priateľmi máme v podstate zdarma, čoraz viac ľudí sa radšej zavrie do svojej izby s mobilom, či počítačom.

mandarinka, žena, dlaň Čítajte aj Svieža pokožka a zdravé kĺby vo vyššom veku? Skúste mandarínky

Prezraďte nám niečo o sebe, odkedy sa venujete tejto práci a aké sú vaše ciele do budúcnosti?

Práci trénera pamäti sa venujem šesť rokov, kedy som ako dobrovoľník chodila do domova seniorov a zdalo sa mi, že pre tých seniorov môžem urobiť niečo viac ako sa s nimi len rozprávať. Začala som hľadať možnosti ako sa v tejto oblasti vzdelávať a zistila som, že presne toto by som rada robila. Je veľa smerov ktorými sa trénuje pamäť, niekto vypĺňa papierové zadania, niekto precvičuje pamäťové techniky. Mňa veľmi oslovuje prepojenie pohybu, rytmiky a pamäti a tomu sa vo svojich kurzoch vo väčšej miere aj venujem. Zároveň vediem stránku www.trenovaniepamati.sk, kde sa snažím prinášať online materiály na trénovanie pamäti pre všetkých, ktorí majú chuť trochu zacvičiť so svojou hlavou. Tento rok by som okrem iného chcela zrealizovať zážitkový pobyt pre seniorov práve s témou trénovania pamäti a naďalej sa venovala svojej práci, ktorú mám veľmi rada.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #pamäť #tréning #tréning pamäte