Srdciari sú v týchto dňoch veľmi ohrození. Tlak im môže stúpnuť až o 33 percent. Čo zvyšuje riziko cievnych chorôb?

Mrazivé počasie ťažšie znášajú ľudia s chorými cievami. Srdciarov mínusové teploty doslova ohrozujú na živote. Pre srdciarov platí základná rada – vyhnite sa rýchlej chôdzi na studenom vzduchu.

14.01.2024 06:00
uzi Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Srdciari si musia dávať pozor najmä na nízke ranné teploty a studený vietor, ktorý fúka rovno do tváre. Vdychovaním studeného vzduchu môže dôjsť k zúženiu ciev, a tým k vyvolaniu srdcového záchvatu. Najmä pacienti s angínou pectoris, teda tí, ktorí trpia na nedokrvenie , by mali spomaliť chôdzu a mali by minimalizovať aktivity v mrazivom počasí.

Komu mráz najviac škodí

Ohrozené sú najmä malé deti , ktoré nemajú dostatočnú schopnosť tepelnej regulácie. Preto by mali byť deti pri pobyte vonku dobre oblečené a chránené proti mrazivému vzduchu. Pre určitú skupinu ľudí trpiacich na astmu platí, že mrazivý vzduch spúšťa astmatický záchvat. Astmatici by si mali dávať pozor aj na respiračné vírusy, ktoré kolujú medzi ľuďmi najmä v zime.

Ďalšou rizikovou skupinou sú aj seniori , nakoľko sa ťažšie prispôsobujú teplotným zmenám. Čím je človek starší, tým ťažšie túto záťaž zo zmeny počas znáša. Pri nízkej teplote musí srdce viac pracovať, aby si udržalo telesnú teplotu.

Extrémnej zime by sa mali vyhnúť aj ľudia s oslabenou imunitou, ktorí len nedávno prekonali ochorenie. Takisto aj preťažení ľudia, ktorí žijú v dlhodobom strese , a ľudia bez domova/bezdomovci, ktorí sú priamo ohrození podchladením, čo je stav ohrozujúci život. Zimné mrazy sú mimoriadne nebezpečné najmä pre pacientov so zvýšeným krvným tlakom . Vedeli ste, že v zime krvný tlak narastá dokonca až o 33%?

Rady pre srdciarov

Pri extrémne nízkych teplotách ostaňte radšej doma. Ak už musíte ísť von, vezmite si radšej viac tenších vrstiev oblečenia, dajte si čiapku, šál, rukavice a teplé ponožky – najviac teploty človek stráca hlavou, nohy i ruky najrýchlejšie prechladnú, Vyhnite sa rýchlej chôdzi na studenom vzduchu, ak toto odporúčanie nedodržíte, môžete pocítiť bolesť na hrudi. Nedýchajte studený vzduch, vdychovanie studeného vzduchu spôsobuje srdcové záchvaty a vaše cievy budú na chlad reagovať kŕčmi a zúžením. Alkohol všeobecne spôsobuje rozšírenie ciev. Ľudský organizmus reaguje vonku inak ako vo vnútri. Pri vypití väčších dávok alkoholu môže dôjsť k otupeniu pocitu chladu, privodiť spánok a poruchy vedomia, pri ktorých hrozí riziko úmrtia na podchladenia.

1. Hypotermia:

Jedným z najväčších rizík spojených s tvrdými mrazmi u seniorov je hypotermia. Kvôli prirodzenému procesu starnutia sa schopnosť tela udržiavať normálnu teplotu môže znížiť, čo zvyšuje riziko hypotermie. Nedostatočná izolácia v oblečení, dlhý pobyt vonku alebo nízka aktivita môžu viesť k strate tepla a následnej hypotermii.

2. Zvýšené riziko cievnych chorôb:

Nízke teploty môžu spôsobiť zúženie ciev, čo môže mať negatívny vplyv na krvný obeh. U seniorov s existujúcimi cievnymi chorobami, ako sú napríklad kardiovaskulárne ochorenia, môže mráz zvýšiť riziko srdcových komplikácií a kŕčových žíl.

3. Dýchacie problémy:

Mráz môže mať nepriaznivý vplyv na dýchacie cesty, najmä u seniorov s chronickými respiračnými ochoreniami, ako je chronická obštrukčná pľúcna choroba (COPD) alebo astma. Studený vzduch môže spôsobiť zúženie dýchacích ciest a zhoršiť dýchacie ťažkosti.

4. Zhoršená pohyblivosť a riziko úrazov:

Zimné poveternostné podmienky môžu spôsobiť ľad a klzké povrchy, čo zvyšuje riziko pádov a úrazov u seniorov. Zlomeniny a otras mozgu sú častejšie v zimnom období, čo môže mať vážne dôsledky pre ich zdravie.

5. Podchladenie

Intenzívnym pôsobením chladu dochádza k znižovaniu telesnej teploty, čo vedie k podchladeniu organizmu, keďže ľudské telo nedokáže svojimi vlastnými mechanizmami zabrániť ochladzovaniu.

6. Omrzliny

V chladnom počasí telo zvyšuje prietok krvi do trupu (aby udržalo životne dôležité orgány v teple), sťahuje cievy a znižuje prietok krvi do vašich končatín. Kombinácia silného mrazu a vetra môže spôsobiť lokálne poškodenia kože – omrzliny, napr. na tvári, rukách a nohách, alebo podráždiť či poškodiť sliznice dýchacích ciest a viesť tak k vzniku respiračných ochorení.

Odporúčania, ako si chrániť zdravie počas mrazov

Úrad verejného zdravotníctva SR uvádza opatrenia, ako zvládnuť vysoké mrazy.

Nezabúdajte na vhodné oblečenie

  • Priebežne sledujte počasie a jeho predpovede a prispôsobte tomu vhodné oblečenie, najmä ak plánujete tráviť vonku dlhší čas.
  • Používajte viac vrstiev oblečenia, vrchné oblečenie by malo byť odolné proti vetru, dažďu a snehu. V prípade premočenia čo najskôr vymeňte mokré oblečenie za suché.
  • Náležitú pozornosť venujte ochrane nôh, rúk a hlavy. Noste teplé rukavice, čiapky, ponožky a zimné nepremokavé topánky.
  • Pamätajte, že starší ľudia potrebujú teplejšie oblečenie, nakoľko si sami produkujú menej telesného tepla.
  • Chráňte svoj organizmus
  1. Reakcia organizmu na chlad závisí od ochladenia tela. Už teploty nižšie ako 15 °C môžu mať nepriaznivé účinky na zdravie.
ovocie, exotika, karotenoidy, farby Čítajte viac Prospieva cievam, uvoľňuje kŕče, pomáha pri horúčkach a vyrieši aj problémy s trávením. Mnohí sa ho však boja kúpiť pre jeho veľkosť
  1. Chráňte svoju pokožku pred omrzlinami či inými poškodeniami, najmä ak teplota klesne pod –10 °C. Nedotýkajte sa chladných predmetov holými rukami.
  2. Plánujte svoje aktivity v závislosti od počasia a prispôsobte ich aktuálnym podmienkam.
  3. Udržiavajte telesnú teplotu fyzickou aktivitou a dostatočným prísunom jedla.
  4. Pravidelne dopĺňajte tekutiny, aj keď v chlade nepociťujete smäd. Pri fyzickej aktivite pite aspoň 2 litre tekutín denne a viac. Vyhýbajte sa príliš studeným nápojom.
  5. Vyhýbajte sa alkoholu a kofeínovým nápojom, ktoré zvyšujú riziko podchladenia a vzniku omrzlín.
  6. Vyhýbajte sa cvičeniu v mraze, pokiaľ trpíte kardiovaskulárnymi alebo respiračnými ochoreniami.
  7. Chráňte deti pred chladom a v prípade potreby pomôžte aj starším ľuďom vo vašom okolí. Všímajte si svoje okolie a zvážte, kto z vašej rodiny, susedov či priateľov by mohol byť ohrozený vplyvom mrazivého počasia a pomôžte mu chrániť sa v zimnom období.

Zvýšte opatrnosť

Ulice pokryté snehom a ľadom sú klzké, s vyšším nebezpečenstvom pádu a rizikom vzniku zlomenín. Zvýšte opatrnosť svojho pohybu a noste obuv s protišmykovou podrážkou.

Buďte ohľaduplní a opatrnejší aj za volantom či na bicykli. Pamätajte vždy na nebezpečenstvá, ktoré môžu v zime ohroziť vás i ostatných účastníkov cestnej premávky, a prispôsobte tomu rýchlosť svojej jazdy.

srdce, cieva, bomba, infarkt, mŕtvica, trombóza, krvné doštičky Čítajte viac Upchaté cievy zabíjajú nenápadne. Ak ale urobíte denne túto vec, predídete kôrnateniu ciev, infarktu aj mŕtvici

Nezabúdajte na zníženú viditeľnosť v zimnom období, ako aj na dlhšie tmavé obdobia dňa a noste reflexné prvky, keď sa pohybujete po ulici. Skutočnosť, že vidíte prichádzajúce vozidlá, neznamená, že rovnako dobre ich vodiči vidia vás, najmä v noci, počas hustého sneženia a na slabo osvetlených uliciach.

Opatrní buďte aj na horách. Nepodceňujte nebezpečenstvá hroziace v zimnom období.

Sledujte varovné signály tela

Nepríjemné pocity: ochladenie tela, studené prsty na rukách a nohách, ochladzujúce sa končatiny. Svalový tras (klepanie): výrazne ochladenie tela, vzniká bolesť v prstoch na rukách a nohách a necitlivosť, čím sa znižuje vaša výkonnosť. Zahrievajte sa cvičením alebo vyhľadajte vhodný úkryt. Svetlé škvrny na tvári a na pokožke v rôznych časti tela sú znakom poškodenia vplyvom mrazu. Zároveň môže dôjsť k podchladeniu organizmu či iným ochoreniam z prechladnutia. Okamžite zahrejte poškodené miesto napr. teplými rukami a chráňte holú pokožku pred ďalším chladom.

Ďalšie príznaky: ak sa objavia príznaky arytmie, bolesti na hrudníku, dýchacie ťažkosti, kašeľ alebo dýchavičnosť, vaším cieľom je dostať sa do tepla čo najskôr. Ak príznaky pretrvávajú, kontaktujte lekára.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #senior #mráz #srdce #zima #cievy