Ohŕňate nad rybacinou nos? Chyba. Ryby prospievajú zdraviu a pomáhajú pri chudnutí

Nad rybacinou v jedálnom lístku sa neoplatí ohŕňať nosom. Pravidelná konzumácia tohto druhu chudého mäsa prináša aj pre ľudí vo vyššom veku viacero zdravotných benefitov. Pochutnávanie si na rybách zlepšuje zrak, znižuje riziko srdcovocievnych ochorení a bráni skoršiemu nástupu Alzheimerovej choroby. Prínosy pre telo však siahajú ešte ďalej.

05.03.2023 06:00
6 trikov, ako pripraviť ryby a nezamoriť... Foto:
debata (3)

Mastný losos do diéty?

Americký Úrad pre potraviny a liečivá odporúča jedenie 2 – 3 porcií jedál z rýb počas týždňa. Z pohľadu hmotnosti ide o približne 250 – 300 g. Na výber je viacero druhov rýb, ktoré sa líšia nielen výživovou hodnotou, cenou, ale aj účinkami na ľudské zdravie.

Podľa autorky známej knihy Konečne sýty, konečne štíhly! Lisy Youngovej je losos skvelým zdrojom bielkovín, ktoré sú potrebné na udržanie svalovej hmoty, regeneráciu tkanív a správne fungovanie chrupaviek. „Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré dodávajú nášmu telu energiu, udržujú naše pľúca, mozog a imunitný systém v dobrom stave,“ vysvetľuje nutričná expertka.

Ako ďalej hovorí, správne fungovanie týchto telesných funkcií je kľúčové aj pre udržanie primeranej hmotnosti. Prispievajú k tomu tiež omega-3 mastné kyseliny. Ide o takzvané zdravé tuky, ktoré zlepšujú metabolizmus, ale zároveň ničia aj zápaly. Sto gramov lososa obsahuje 13 – 16 g tukov. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o mastnú, nezdravú rybu, opak je pravdou. Väčšia časť tuku z lososa je tvorená zdravými omega-3 mastnými kyselinami.

kurkuma, korenie Čítajte aj Ktorý čaj povzbudí aj bez kofeínu? Obávajú sa ho i vírusy

Kvalitný zdroj bielkovín na udržanie línie

Tuniak má v porovnaní s lososom menej tuku. Ide o chudú, morskú rybu, ktorá obsahuje takisto zdravé tuky, ale vyniká v inom smere. Chváli sa predovšetkým vitamínom D a stopovým prvkom selénom. Vitamín D si naše telo dokáže vyrobiť, pričom k tomu potrebuje potrebnú dávku slnka. Udržuje zdravý imunitný systém, bráni depresii a zlepšuje látkovú výmenu, ktorá je dôležitá pri chudnutí.

Selén patrí do skupiny minerálnych látok a jeho hlavnou úlohou je ochrana štítnej žľazy. Vďaka pravidelnému príjmu tejto mikro živiny dokáže naše telo lepšie hospodáriť s energiou. Pravdou je, že problémy so štítnou žľazou sa premietajú aj do našej snahy zhodiť zopár kilogramov tuku. Podľa jednej štúdie dokáže pravidelná konzumácia jedál s vysokým obsahom selénu znižovať množstvo telesného tuku.

Tuniak sa zároveň považuje za lacnejšiu rybu ako je losos. Nachádzame ho najmä v konzerve a cenovo sa líši podľa výrobcov. Pre zlepšenie a zjemnenie chuti sa do neho pridávajú kvalitné rastlinné oleje, ktoré zvyšujú obsah zdravých tukov.

šmejdi Čítajte aj Ako prejsť cez rozum podvodníkom? Šikovný trik polície a pošty

Treska je ideálnou potravinou nielen do diéty

Starší ľudia ocenia ľahkú štruktúru mäsa z tohto druhu ryby. Treska sa pýši vysokým obsahom proteínov, vitamínov a minerálnych látok. Na rozdiel od iných rýb má vyššie množstvo bielkovín a minimálny obsah tuku, čo ju stavia do popredia potravín na chudnutie. Zaujímavosťou je, že v tomto chutnom jedle sa nachádza aj dostatočné množstvo vitamínov radu B, ktoré potrebuje naše telo na rýchlejšie spracovávanie tukov i sacharidov.

I napriek tomu, že „béčkové“ vitamíny majú v poradí druhé miesto v abecede, svojimi účinkami si rozhodne zaslúžia vyššiu priečku. Patria k základným látkam, ktoré pomáhajú bojovať so stresom. Ľudský organizmus vo vypätých situáciách produkuje vyššie hladiny stresových hormónov, najmä kortizolu, ktoré sabotujú našu snahu schudnúť. Medzi diétne formy prípravy tresky patrí dusenie, pečenie. Vyššiu kalorickú hodnotu má vtedy, ak ju vysmážame alebo zapekáme s tučným syrom.

Drahší, ale dobrý proti obezite

Skutočnou delikatesou je halibut, ktorý navyše vyniká vysokým množstvom kvalitných živín. „Halibut je skvelým zdrojom bielkovín, keď sa snažíme zhodiť nejaký kilogram. Obsahuje rôzne živiny ako fosfor, selén, horčík a vitamíny B6 a B12," rozpráva Youngová o kvalitách ryby, ktorej domovom je severný Atlantik. Odborníci zistili, že vitamín B12 je potrebný pre proces chudnutia. V tomto duchu publikoval štúdiu portál Nutrients, podľa ktorého nízke hladiny vitamínu B12 sú spojené s hromadením tuku v tele a so zvýšeným rizikom obezity.

1655515564 Čítajte aj Pomôže obmedzenie jedla spomaliť starnutie?

Lacná rybacina plná zdravia

Najlacnejšou rybou dobrotou sú sardinky. Nachádza sa v nich veľa zdravých tukov, vitamín D, ale aj čosi naviac. Sardinky sú skvelým zdrojom železa, ktorý je dôležitým minerálom najmä pre starších ľudí. S pribúdajúcim vekom totiž dochádza k zhoršeniu výživy a tým aj k postupnému znižovaniu množstva železa v tele. Dochádza tak k únave a v niektorých prípadoch vzniká anémia.

Kombinácia omega-3 mastných kyselín, vitamínu D a železa znižuje zápaly v tele, zlepšuje trávenie a pomáha podporovať hojenie čriev. Keďže sardinky vynikajú vysokým obsahom bielkovín, zasýtia na dlhší čas. Ideálne sú tak na konzumáciu najmä v čase, keď chceme získať štíhlu líniu bez ohľadu na vek.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #omega-3 mastné kyseliny #seniori #jedálny lístok #loso