Chcete schudnúť? Týmto potravinám sa v tom prípade vyhnite

Prázdne kalórie. Pojem, o ktorom sa často hovorí, ale málokto sa zamýšľa nad jeho skutočným významom. Odborníci na výživu poznajú zopár jedál, ktoré výrazne rýchlejšie prispievajú k nadváhe a obezite. Problém je v kalóriách s nulovou výživou hodnotou.

12.03.2023 06:00
meranie pása, obvod pása, krajčírsky meter,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

Prečo prázdne kalórie?

Kalória je v podstate jednotkou energie. Cukor, tuky a bielkoviny majú energetickú hodnotu. Nachádzajú sa v zdravých aj nezdravých potravinách. Napríklad, cukry a tuky sú v zemiakových lupienkoch, ale aj v sladkých zemiakoch. Rozdiel v prvom a druhom jedle nie je ani v kalorickej hodnote, ale v tom či majú iné živiny v podobe vitamínov, minerálov, stopových prvkov. Zemiakové lupienky tak prinesú iba energiu bez živín, ale batáty sú na tom omnoho lepšie. Vo svojej výbave majú okrem sacharidov, proteínov aj poriadnu dávku minerálov a najmä beta-karoténu. Ide o látku, ktorá sa v ľudskom tele mení na vitamín A. Tento vitamín pomáha pri chudnutí, zlepšuje stav pokožky i očí.

oči oko zrak Čítajte aj Fajčíte vo vyššom veku a začínate zle vidieť? Môže ísť o začínajúcu stratu zraku. Prečo?

1. Energetické a sladené nápoje

Ide o sériu drinkov bez alkoholu, ktoré dodávajú ľudskému organizmu rýchlu energiu. Používajú ich športovci, študenti, ale i ľudia, ktorí si chcú predĺžiť nočnú zábavu. Tieto nápoje majú len jednu pozitívnu stránku, obsahujú vodu. Okrem toho sa „chvália“ veľkým množstvom cukru či obsahom umelých sladidiel. Okrem cukru však nemajú v sebe žiadne živiny, a preto sa zaraďujú medzi nápoje, ktoré majú takzvané prázdne kalórie.

Podľa odborníčok na výživu Tammy a Lissy Lakatosových pôsobia sladené a energetické nápoje negatívne na ľudský organizmus. “Zvyšujú hladinu cukru v krvi, čo spôsobuje zvýšenie energie, po ktorom nasleduje jej pád," vysvetľujú expertky na výživu. „Keď hladina cukru v krvi klesne, signalizuje to mozgu, že potrebuje ešte viac energie,“ pokračujú. To znamená, že pitie týchto nápojov nás núti siahnuť po ďalších alebo jedle. Výbornou alternatívou sladených nápojov je voda, bylinný čaj, minerálka s citrónom či limetkou.

2. Pečivo, sušienky a ďalšie

Bez pečiva si život nevieme predstaviť. Ponúka dostatočné množstvo energie, ktoré potrebujeme na fyzickú aj psychickú námahu. V tomto prípade však treba rozlišovať medzi potravinami, ktoré obsahujú kvalitné zdroje rastlinných bielkovín, polysacharidov a vlákniny. Naopak, pochúťky v podobe sušienok, koláčov či bieleho pečiva obsahujú rafinované cukry, ktoré sa v tele menia na tuky a usádzajú sa na stenách ciev.

Netreba sa preto čudovať, že pri pravidelnej konzumácii rožkov, chleba z bielej múky stúpa telesná hmotnosť. Biela múka je laický pojem. Ide o pomletú obilninu (pšenicu, raž a ďalšie), ktoré sú zbavené otrúb. V spomínaných otrubách je veľké množstvo vlákniny. K zdravým variantom pečiva patrí teda celozrnné pečivo s vysokým obsahom vlákniny. Po jeho konzumácii nedochádza k prudkému nárastu cukru v krvi, ani k zvyšovaniu telesnej hmotnosti.

brucho, tuk, obezita Čítajte aj Expert o výžive seniorov: Trochu tuku na bruchu neškodí, ale...

3. Lahôdky z mäsa

Slanina, klobásky, údená šunka či vajíčka v majonéze. Lahôdky z mäsa či vajíčok môžu pri pravidelnej konzumácii spomaliť našu snahu o chudnutie. Obsahujú totiž vysoké množstvo takzvaných nezdravých tukov. Ide o nasýtené mastné kyseliny, ktoré škodia nielen srdcu či cievam, ale spôsobujú aj priberanie na hmotnosti.

„Nasýtený tuk nielen upcháva cievy, ale v tele vyvoláva zápal, čo vedie k problémom s chudnutím,“ zhodujú sa odborníčky na výživu. Údené mäsové pochúťky takisto obsahujú väčšie množstvo dusičnanov, ktoré poškodzujú bunky na úrovni DNA.

Namiesto častej konzumácie spomínaných jedál si môžeme dopriať iné dobroty. K zdrojom zdravých tukov, ktoré chránia srdcovocievny systém patria losos, sleď, makrela či sardinky. Zdravé tuky, ktoré tvoria najmä omega-3 mastné kyseliny, pomáhajú tiež pri chudnutí a redukcii cholesterolu v krvi.

kurkuma, korenie Čítajte aj Ktorý čaj povzbudí aj bez kofeínu? Obávajú sa ho i vírusy

4. Rýchle občerstvenie a alkohol

Hranolčeky, hamburgery, párky v rožku. Potraviny, ktoré potešia chuťové poháriky, ale o to menej naše srdce a cievy. Rýchle občerstvenie je kombináciou väčšieho množstva živočíšneho tuku, cukrov a soli. Väčšinou v nich absentuje vláknina, ktorá zlepšuje trávenie a bakteriálnu flóru v črevách.

Nevýhodou spomínaných jedál je chuť na ďalšie nezdravé potraviny. Túto „reťazovú“ reakciu spôsobuje dvojica – tuk a cukor. Soľ prispeje zase k tomu, aby sme pili viac sladkých tekutín. K problémom s chudnutím vedie aj alkohol, ktorý má veľa kalórií. Alkohol rýchlo vyvoláva chuť do jedla a spôsobí, že ho jeme viac ako zvyčajne.

Drinky s obsahom alkoholu komplikujú chudnutie ešte jedným spôsobom. Keďže etanol vníma ľudský organizmus ako jed, snaží sa ho prioritne spracovať v pečeni. Čas na metabolizovanie tukov v tomto telesnom orgáne tak nastupuje až vtedy, keď sa telo vysporiada s alkoholom. Výsledkom častého pitia tak môže byť ukladanie nadbytočného tuku medzi telesné orgány alebo v podobe podkožného tuku do oblastí ako sú zadok, brucho, stehná a pás.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #kalórie #jedlo #tuk #seniori #obezita #nadváha #Cesta za zdravím