V závislosti od odrody môže byť farba šupky svetlozelená, ružová, červená alebo skoro čierna. Z historických výskumov vyplýva, že v Egypte bolo známe víno už v najstarších dobách jeho dlhej histórie, teda už pred 3200 rokmi pred n.l.
Dôkazy o tom sa našli v hrobkách faraónov, kde sa medzi rôznymi kresbami nachádzali aj kresby o pestovaní viniča, lisovaní hrozna, ako aj o príprave vína a o jeho pití. Mŕtvym dokonca dávali do hrobu džbány naplnené vínom. Verili, že víno je darom syna boha nebies a zeme, ktorý bol víťazom nad smrťou.
Čítajte aj Stráca sa vám starší príbuzný pred očami? Mali by ste spozornieť! Až jeden z troch starších ľudí totiž trpí podvýživouHrozno je zdrojom silných antioxidantov najmä kvercetínu, katechínu a resveratrolu, ktorý je prítomný v šupke hroznových bobúľ. Preto by sme mali konzumovať hrozno celé.
„Resveratrol má protizápalové účinky, posilňuje imunitu a zlepšuje stav akné. Vysoký obsah vody a vláknina v hrozne si poradia s lenivými črevami a zápchou“, vymenúva pozitíva Mgr. Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.
Okrem vitamínov A, B, C a E v sebe hrozno ukrýva minerálne látky ako draslík, horčík, vápnik, fosfor a železo. Hrozno obsahuje sacharidy, z ktorých je najznámejší hroznový cukor, ten je dôležitý pre mozog a dodáva energiu, používajú ho najmä športovci.
Čítajte aj Zázračné elixíry na mladosť neexistujú. Čo spomaľuje starnutie a robí "zázraky"?Draslík pôsobí na odstraňovanie škodlivín z tela, zlepšuje činnosť obličiek, zmierňuje zadržiavanie vody, podporuje správnu funkčnosť čriev a pôsobí na regulovanie vylučovania stresových hormónov.
Mimoriadne zdravé sú tmavé odrody, najmä ich šupka a jadierka. Obsahujú viac antioxidantov ako biele hrozno. Tmavé hrozno však v porovnaní s bielym obsahuje vyšší podiel sacharidov.
POZOR: „Opatrní pri konzumácii hrozna by mali byť diabetici, ktorým toto ovocie s vysokým obsahom cukru môže hladinu cukru v krvi rozhádzať. Avšak vzhľadom na vysoký obsah cukru je hrozno zdravším variantom sladkej maškrty“, podotýka odborníčka.
Čítajte aj Je dôležité čo jeme? Zdravší výber potravín pomôže klíme aj prírodeV kuchyni sa hrozno najčastejšie používa v surovom stave, ale je ale vhodné aj na výrobu štiav, džemov a želé. Z kôstok sa získava olej, ktorý je vysoko cenený v gastronómii a kozmetickom priemysle.
Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Hroznový koláč na Varecha.sk