"Gastráč" bude mať od januára hodnotu viac ako päť eur. Dostať môžete aj viac peňazí. Koľko?

Minimálna hodnota stravného lístka by sa mala od januára zvýšiť zo súčasnej sumy 4,80 na 5,10 eura. Zamestnávateľ môže poskytovať stravovaciu poukážku aj vo vyššej hodnote.

16.12.2022 08:00
gastronómia, jedlo, hamburger, reštaurácia,... Foto:
„V zmysle mechanizmu zvyšovania súm stravného podľa zákona o cestovných náhradách bola teda splnená podmienka na ich zvýšenie," konštatuje ministerstvo práce.
debata (2)

Minimálna hodnota stravovacej poukážky je podľa Zákonníka práce 75 % stravného pre pracovné cesty v trvaní od 5 do 12 hodín. Pri sume stravného 6, 80 eur je minimálna hodnota stravovacej poukážky 5,10 eura. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR zareagovalo na vývoj indexu cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní. S cieľom zmierniť dosah rastúcej inflácie rezort práce navrhol zvýšenie súm stravného. Po schválení predmetného opatrenia by sa tak minimálna hodnota stravného lístka sa v reakcii na zvýšenie stravného počas pracovnej cesty mala zvýšiť zo súčasnej sumy 4,80 na 5,10 eura.

Návrhom opatrenia ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny o sumách stravného sa suma stravného pre jednotlivé časové pásma zvýši takto: 5 hodín až 12 hodín trvania pracovnej cesty zo 6,40 eura na 6,80 eura, nad 12 hodín až 18 hodín trvania pracovnej cesty z 9,60 eura na 10,10 eura a nad 18 hodín trvania pracovnej cesty zo 14,50 eura na 15,30 eura. Opatrenie by malo byť účinné od 1. januára 2023.

strava, kolegovia, radosť, jedlo, desiata Čítajte aj Stravovanie: Gastrolístky alebo finančný príspevok?

Opatrenie ministerstva práce o sumách stravného rozoberá zvyšovanie stravného takto: Zvýšením minimálneho príspevku zamestnávateľa na stravovaciu poukážku poskytovanú v minimálnej hodnote alebo minimálneho príspevku zamestnávateľa na finančný príspevok na stravovanie zamestnancovi podľa Zákonníka práce (poskytovaný v minimálnej zákonnej hodnote z doterajších 2,64 eura na 2,81 eura), si zamestnanec polepší o 17 centov. Za 230 pracovných zmien ročne sa zamestnancovi zvýši minimálny príspevok o 39,10 eura.

Mierne odlišná je suma pri štátnych zamestnancoch. Zvýšením minimálneho príspevku na stravovaciu poukážku poskytovanú v minimálnej hodnote alebo minimálneho príspevku na finančný príspevok na stravovanie štátnemu zamestnancovi podľa zákona o štátnej službe poskytovaný v minimálnej zákonnej hodnote si zamestnanci polepšia z doterajších 3,12, na 3,32 eura, ide teda o zvýšenie o 20 centov. Za 230 pracovných zmien ročne sa štátnemu zamestnancovi zvýši minimálny príspevok o 46 eur.

Opatrenie navrhuje aj zvýšenie maximálnej hranice príspevku zamestnávateľa na stravovanie zamestnancovi podľa Zákonníka práce (teplé jedlo, stravovacia poukážka/finančný príspevok na stravovanie) z doterajších 3,52 na 3,74 eura na jedno hlavné jedlo, teda o 22 centov na jedno hlavné jedlo. Za 230 pracovných zmien ročne sa zamestnancovi zvýši maximálny príspevok o 50,60 eura. Pri štátnych zamestnancoch pôjde o sumu 59,80 eura.

pracovný obed, podnikatelia, večera, priatelia Čítajte aj Máte nárok na finančný príspevok na stravovanie?

Za august tohto roka dosiahol mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní na Slovensku hodnotu 105, čo predstavuje oproti základni zvýšenie o 5 percentuálnych bodov. Za základňu sa pritom považuje príslušný kalendárny mesiac, podľa ktorého boli naposledy opatrením upravené sumy stravného.

„V zmysle mechanizmu zvyšovania súm stravného podľa zákona o cestovných náhradách bola teda splnená podmienka na ich zvýšenie," konštatuje ministerstvo práce. Minimálna hodnota stravných lístkov sa má od mája tohto roka zvýšiť tretíkrát. Prvýkrát najnižšia hodnota gastrolístkov stúpla od mája tohto roka z 3,83 eura na 4,50 eura, druhýkrát od septembra tohto roka zo 4,50 eura na 4,80 eura.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanec #zamestnávateľ #minister práce a sociálnych vecí #gastrolístky #zákonník práce #stravné lístky #Práca a kariéra