U žiakov je dobré začať s pozitívnymi zážitkami

Tohtoročné prázdniny si deti užili naplno. Nahralo im mimoriadne horúce počasie i uvoľnenie protipandemických opatrení.

17.09.2022 10:00
žiak, tabuľa, dieťa, škola Foto:
Do prvého ročníka základných škôl by malo nastúpiť 60 283 detí.
debata

Ako deti pripraviť na tento dôležitý krok v živote? Docentka Jana Hamade z Úradu verejného zdravotníctva SR hovorí: „Rodičia by dieťaťu mali vysvetliť, aké dôležité je zvyknúť si na pravidelný režim dňa, čiže chodiť spať a vstávať v rovnakom čase. Nie je dobré školou ho strašiť a hovoriť mu, že ho čakajú len povinnosti, ani naň prenášať pochybnosti. Môže tak získať odpor, neistotu, strach a jeho štart do vzdelávania bude poznačený negatívne.Prechod dieťaťa z materskej do základnej školy je preň i rodinu dôležitý medzník a mal by so sebou prinášať pozitívne zážitky.“

vysoká škola, mladí ľudia, študent Čítajte aj Poznáte práva a povinnosti študenta? Môže škola študenta vylúčiť zo štúdia?

Pripomína zároveň, že pozornosť by rodičia mali venovať aj starším deťom. „Škola je u nich pôvodcom stresu číslo jeden, ten pritom výrazne sťažuje optimálny výkon dieťaťa a prispieva k nemu aj opakovaný neúspech a zvýšená kritika. Príznaky stresu nepodceňuje, vždy si nájdite čas na rozhovor so svojím potomkom, opýtajte sa na jeho starosti a nevoľte iba kritický tón,“ radí.

Do neznáma vstupujú aj trochu starší prváci, stredoškoláci. Tak ako najmenší aj oni robia prvé kroky do neznámeho prostredia, kolektívu, musia zvládnuť iné, náročnejšie metódy i nároky učiteľov. A rovnako aj pri nich psychológovia a pedagógovia odporúčajú rodičom, aby sa im dostatočne venovali.

Tradičnou súčasťou nástupu detí do školy bývajú aj typické jesenné ochorenia. „Detská imunita je nezrelá a musí sa učiť reagovať na nové podnety. Nárast ochorení na nástupe do kolektívu nie je nič neobvyklé ani nečakané,“ hovorí pediatrička Lucia Želeňáková. „Dieťa sa dostáva do kontaktu s mnohými vrstovníkmi, jedno dieťa pre druhé predstavuje zdroj infekcií. Imunitnú obranu si vybudujú postupne, tá sa zdokonaľuje a chorobnosť postupne klesá. V detskom kolektíve sú bežné infekcie prirodzené a pre imunitu sú výzvou, aby sa s nimi popasovala a tým aj posilnila,“ dodáva.

izba pre školáka Čítajte aj Zariaďujete izbu pre školáka? Vyberajte pozorne, nábytok vplýva na vývoj dieťaťa

Asi najmenej príjemnou súčasťou začiatku školského roka sú financie. Výbava školáka niečo stojí a vysoká inflácia nákupy tento rok výrazne predražila, rodičia musia rátať s vyššími cenami ako vlani. Takže je určite namieste hľadať možnosti, ako nakúpiť racionálne. Odborník na osobné financie Lukáš Nemergut odporúča dôsledné porovnávanie cien školských potrieb na internete, využitie ponúk rôznych inzertných portálov a rozvahu pri akciových ponukách obchodov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #vzdelávanie #začiatok školského roka #žiaci a študenti