Správna školská taška? Pohodlná, pekná a takmer nezničiteľná

Rok čo rok si najneskôr koncom augusta mnohí rodičia kladú otázku, akú školskú tašku alebo batoh kúpiť svojim ratolestiam. Nielen rodičia prváčikov by si mali dať záležať na výbere tašky. Aj staršie deti potrebujú ergonomickú, ľahkú a kvalitnú školskú tašku, ktorá im bude každodenným spoločníkom možno aj niekoľko rokov. Ako postupovať pri výbere tašky pre školáka? Opýtali sme sa Mareka Džalaja, prevádzkového riaditeľa Topgal Slovensko.

02.09.2023 10:00
škola, aktovka, školská taška Foto:
Ilustračné foto.
debata

Má byť dieťa pri nákupe alebo sa dá školská taška kúpiť aj ako darček a prekvapenie?

Nákup školskej tašky môže byť veľmi efektívny, ak bude dieťa pri tom. Môže si vybrať tašku, ktorá sa mu páči a ktorá mu bude dokonale sedieť na chrbte. No ak chce rodič pripraviť dieťaťu prekvapenie a kúpiť mu školskú tašku ako darček, aj to sa dá. Tašku treba vybrať na základe vkusu dieťaťa, jeho potrieb a telesných proporcií. Odporúčam nakupovať u overeného obchodníka alebo v overenom e-shope pre prípad, že by bolo treba vymeniť tašku za inú.

Vedeli ste?

Odporúčaná minimálna hmotnosť školského batohu je do 1 200 gramov. Najľahšie kvalitné tašky nevážia ani 900 gramov.

Aká je cenová hladina, v ktorej si rodič môže byť istý, že kupuje kvalitnú tašku?

Cenová hladina pre kvalitnú školskú tašku sa obvykle pohybuje medzi stredným a vyšším rozsahom. To znamená, že tašky v rozmedzí stredných až vyšších cien sú často spojené s lepšou kvalitou materiálov, odolnosťou a ergonómiou. Samozrejme, ceny sa môžu líšiť v závislosti od miesta, kde žijete, a konkrétnych značiek. Je dobré zvážiť dlhodobú investíciu do kvalitnej tašky, ktorá vydrží niekoľko školských rokov.

Popruhy tašky by mali byť mäkké, široké a nastaviteľné, chrbtová časť vhodne polstrovaná.

Ktoré materiály a bezpečnostné prvky sú vhodné?

Vhodné materiály pre školskú tašku zahŕňajú odolné látky, ktoré sa ľahko čistia, ako napríklad nylon alebo polyester a, samozrejme, kvalitné zipsy. Medzi dôležité bezpečnostné prvky patria reflexné plochy, žiarivé farby pre lepšiu viditeľnosť v zhoršených svetelných podmienkach.

rodina, deti, školáci, knižnica, škola Čítajte viac Prázdninové opakovanie učiva do školy musí byť nenásilné, inak deťom školu znechutíte ešte pred nástupom

Majú pre zdravie dieťaťa a praktické nosenie význam tašky s kolieskami?

Hoci tašky s kolieskami môžu byť praktické na nosenie ťažkých vecí, môžu mať aj nevýhody. Prekážať môžu v preplnených chodbách, schodoch a autobusoch, môžu byť náchylné na poškodenie v nerovnom teréne. Zároveň sa pri ich používaní môžu zanedbávať dobré návyky pri nosení a držaní tašky, čo môže ovplyvniť správne držanie tela dieťaťa.

Aká má byť taška pre žiakov prvého stupňa

  1. Ergonómia a komfort: taška by mala byť pohodlná na nosenie a mala by sa prispôsobiť veľkosti a postave dieťaťa. Ramenné popruhy by mali byť mäkké, široké a nastaviteľné, chrbtová časť vhodne polstrovaná.
  2. Vzor a farba: školská taška môže mať hravý vzor alebo obľúbený motív dieťaťa. Svetlé a veselé farby môžu potešiť a zvýšiť záujem o školu, okrem toho výrazné farby zvyšujú pasívnu bezpečnosť dieťaťa ako účastníka cestnej premávky.
  3. Priestor: je vhodné, aby taška disponovala oddelenými priehradkami na školské potreby, desiatu a vonkajším vreckom na fľašu s pitím.

Podľa čoho vyberať tašku pre žiakov druhého stupňa

  1. Organizácia: dôležitá je dostatočná organizácia súčastí batohu. Rôzne priehradky a vrecká pomôžu udržiavať veci usporiadané a ľahko prístupné.
  2. Vzor a farba: tu môžete zvážiť menej detské, viac neutrálne alebo elegantné vzory a farby, ktoré budú vhodné pre starších žiakov a ktoré vystihnú ich štýl.
  3. Výdrž a kvalita: kvalitná konštrukcia a pevné materiály sú dôležité pre odolnosť tašky voči náročnému zaobchádzaniu.
deti, škola, žiaci, Čítajte viac Vyrušujete, rozsadím vás, presadnite si inde! Prečo je dôležité, aby deti nesedeli v škole celý rok na jednom mieste

Čo si všímať pri nákupe školskej tašky

Pohodlnosť a ergonómia: zabezpečiť, aby taška mala pohodlné ramenné popruhy a dobre vystužený chrbát, aby minimalizovala záťaž na chrbticu dieťaťa.

Kvalita a odolnosť: vybrať tašku z kvalitných materiálov, ktorá vydrží náročné používanie.

Organizácia: pozorne sa pozrieť na vnútorné rozloženie tašky s dostatočným priestorom a oddeleniami pre rôzne školské potreby.

Vzory a farby: zvážiť vzory a farby, ktoré budú vyhovovať veku a vkusu dieťaťa, nezabúdať na praktickosť a estetiku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školská aktovka #nový školský rok #Škola volá