Smart detský svet: vyberáme hodinky a knihy

Nemusí byť vždy len na škodu, že dnešné deti fičia na technológiách. Detské smart hodinky sú šikovný praktický pomocník nielen dieťaťa, ale aj rodiča. A vďaka smart riešeniu môžete k čítaniu pritiahnuť aj deti, ktoré si zatiaľ nenašli cestu ku knihám.

03.09.2023 10:00
dieťa, žiačka, smart hodinky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kedy dieťaťu kúpiť prvé smart hodinky? Určite je dobré počkať na to, až bude dieťa dobre poznať čísla a bude sa orientovať v čase. Smart hodinky môže potom využívať naplno, keďže dokážu viac, ako len ukazovať čas. Deti môžu v smart hodinkách získať pomocníka, s ktorým budú športovať, hrať sa alebo komunikovať s rodinou či kamarátmi. Okrem štýlového dizajnu hodinky ponúkajú funkcie, ktoré sú prínosom aj pre rodičov. Treba si len správne vybrať.

Aby na detskej rúčke dobre sedeli

Jedným z dôležitých kritérií pri výbere je vzhľad hodiniek, ich rozmery a tvar. Detské zápästia sú útle, preto je dobré nenáhliť sa pri výbere, aby dieťaťu hodinky perfektne sedeli na ruke. Pri nákupe dajte priestor dieťaťu, aby si vybralo hodinky, ktoré nebude chcieť zložiť z ruky. Pre deti býva dôležitá aj farba, vzhľad remienka alebo ciferníka.

deti, škola, žiaci, Čítajte viac Vyrušujete, rozsadím vás, presadnite si inde! Prečo je dôležité, aby deti nesedeli v škole celý rok na jednom mieste

Nech sú nabité funkciami

Keď už hodinky, tak poriadne. Také, ktoré ponúknu tie zaujímavé a užitočné funkcie. Ak chcete deti motivovať na pohyb, vyberte im hodinky s fitness funkciami, ktoré zmerajú kroky, pulz, ale aj ďalšie športové aktivity ako beh, basketbal alebo bicykel. Niektoré hodinky ponúkajú vzdelávacie hry, ktoré sa môžu hodiť napríklad pri čakaní na autobus. Ideálne je, keď sú hodinky vodotesné. Nielen dieťa, ale aj rodič určite ocení notifikácie prichádzajúcich hovorov alebo správ, keď dieťa práve nemá poruke mobil.

Sledovať či nesledovať?

Pre mnoho rodičov je bezpečnosť jedným z kľúčových dôvodov, prečo zaobstarať deťom smart hodinky. Často je totiž ich súčasťou GPS lokátor. Je teda možné sledovať, kde sa práve potomok pohybuje a prípadne skontrolovať, či dorazil, kam mal. Občas ale táto funkcia môže byť tak trochu na škodu. Najmä, keď rodičia dávajú dieťaťu najavo, že kontrolujú každý jeho krok. Potom hrozí, že hodinky zloží z ruky, niekam ich schová alebo odloží a táto funkcia (a samozrejme nielen ona) stratí všetok svoj význam. Lokalizáciu preto využívajte len vtedy, keď je to potrebné alebo nevyhnutné.

Vybíjame, nabíjame

Pri výbere smart hodiniek je dôležité pozrieť sa na to, akú má ich batéria výdrž. Niektoré hodinky je potrebné dobíjať každý deň, iné vydržia aj niekoľko dní. Kvalitné smart hodinky by mali vydržať bez nabíjania v nepretržitej prevádzke dokonca týždeň. Všetko ale závisí od toho, ako aktívne ich bude dieťa využívať. Treba mať na pamäti, že pri častom využívaní GPS sa hodinky vybíjajú rýchlejšie. Je dobré dieťaťu vysvetliť, aby si sledovalo stav batérie a jej dobíjanie.

rodina, deti, školáci, knižnica, škola Čítajte viac Prázdninové opakovanie učiva do školy musí byť nenásilné, inak deťom školu znechutíte ešte pred nástupom

Pozor na školský poriadok

Súčasťou funkcií smart hodiniek je prijímanie upozornení, že sa dieťaťu niekto snažil dovolať, alebo že mu prišla správa, keď je mobil napríklad počas vyučovania v taške. Na hodinkách dieťa hneď uvidí, kto a kedy mu volal a môže cez prestávku reagovať.

Väčšina škôl v používaní hodiniek na vyučovaní nevidí problém. No to, ako s nimi bude učiteľ alebo škola pracovať, záleží len na nich. Pravidlá určuje školský poriadok. Niekde však platí, že sa hodinky musia odložiť z dosahu rovnako ako mobilný telefón, prípadne ich deti môžu využívať len na vyzvanie učiteľov.

Nečítajú? Zaveďte ich do virtuálnej knižnice

Čítanie pomáha deťom rozvíjať slovnú zásobu, kritické myslenie, ale aj fantáziu, empatiu či sebavedomie. Ak si dieťa nenašlo cestu ku knihám a stále je len na počítači, nič nie je stratené.

Možno ho zaujme virtuálna knižnica s detskou literatúrou Kubo – detské knihy, s ktorou pracuje aj čoraz viac slovenských učiteľov. Čitatelia tu nájdu vyše tisíc titulov nielen v slovenčine. Mnohé z detí, ktoré čítajú „u Kuba“, sa potom prirodzene presunie ku knihám.

V detskej digitálnej knižnici nájdu deti i rodičia texty a tituly pre deti od 2 do 14 rokov. Aplikácia ponúka možnosť výberu podľa veku a záujmov. Je totiž známe, že ak deti čítajú, čo ich zaujíma, je vysoko pravdepodobné, že si knihy zamilujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #nový školský rok #Škola volá #smart hodinky