Oplatí sa pracovať na živnosť? Pozrite si, kedy áno a prečo?

Živnostník nemá uzavretú pracovnú zmluvu, v pracovnoprávnych vzťahoch teda zvyčajne ťahá za kratší koniec.

11.08.2023 05:00
Pracovníčka v kaviarni Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Pracovná zmluva a obchodná zmluva

V tomto prípade pracujete na základe živnostenského oprávnenia. So zamestnávateľom sa dohodnete, že budete pre neho vykonávať prácu na živnosť.

Vznikne nie pracovný, ale obchodný vzťah – dodávate služby. Pozor však, práca na živnosť nesmie vykazovať znaky závislej práce.

Ako a kde vybaviť živnosť a kedy začínate platiť zdravotné a sociálne odvody?

Video
Zdroj: TV Pravda

Pokuta hrozí obom stranám. Podľa Zákonníka práce je závislá práca vykonávaná vo vzťahu nadriadenosti a podriadenosti, osobne, podľa pokynov, v presne určenom pracovnom čase a v mene zamestnávateľa.

Definícia závislej práce nie je úplne presná, každý prípad sa posudzuje individuálne a závisí od podstaty vykonávanej práce.

Odmena za prácu

Ako živnostník dostávate vyššiu odmenu ako zamestnanec, firma za vás neplatí odvody. Odmena sa vypláca podľa zmluvy a na základe vystavenej faktúry.

Sociálne a zdravotné odvodov

Živnostník musí odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne platiť sám. Výška závisí od minimálneho vymeriavacieho základu. Zdravotné poistenie si živnostník tiež platí sám.

Konečnú výšku zdravotného poistenia sa však živnostník dozvie až po skončení kalendárneho roka, keď zdravotná poisťovňa vykoná ročné zúčtovanie. Takto mu môže vzniknúť nedoplatok alebo preplatok.

Muž na tulivaku Čítajte viac Skončili ste ako živnostník? Aké sú vaše povinnosti? + 6 rád, ako sa vyhnúť dlhom v Sociálnej poisťovni

Povinnosti a benefity

Živnostník nie je s firmou v zamestnaneckom vzťahu. Z toho vyplýva voľnosť v tom, ako si rozvrhne pracovný čas, alebo koľko času venuje danej firme.

Nemá ale nárok na platenú dovolenku alebo návštevy lekára, firemný telefón, počítač, auto, stravné lístky ani iné finančné benefity.

daň, daňové priznanie, kalkulačka, účtovník Čítajte viac Chcete zrušiť alebo pozastaviť živnosť? Kedy vám živnosť zruší úrad?

Ukončenie pracovného pomeru

Ukončenie spolupráce na živnosť závisí od toho, ako ho máte nastavené v zmluve. Ak však príde k predčasnému vypovedaniu zmluvy, nevzťahujú sa na vás také ochranné procesy ako na zamestnanca. Rovnako živnostník nemá nárok na výpovednú dobu alebo odstupné.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Sociálna poisťovňa #živnosť #odvody #živnostník