Ako sa vypočíta výška dôchodku? Čo všetko sa berie do úvahy? Pozrite si príklady výpočtu

Vzorec na výpočet dôchodku je jednoduchý. Za každý rok dôchodkového poistenia sa najprv vypočíta osobný mzdový bod.

22.08.2023 06:00
Kolegovia Foto:
Ilustračná foto.
debata

Výpočet výšky dôchodku prebieha rovnako, či ide o zamestnanca, alebo živnostníka.

Na výpočet sa používa nasledujúci vzorec: priemerný osobný mzdový bod x počet odpracovaných rokov x aktuálna dôchodková hodnota

Takto by napríklad vyzeral zjednodušený výpočet dôchodku živnostníka, ktorý odchádza tento rok do dôchodku, pričom bol živnostníkom celý svoj pracovný život, platil si minimálne odvody a odpracoval 40 rokov.

Ide o peniaze: Aká bude vaša (nová) splátka hypotéky?
Video
Čo všetko vás pri hypotékach čaká a prečo klesajú ceny nehnuteľností, prezradí Pavel Škriniar, analytik Swiss Life Select Slovensko. Premiéra 28. 7. 2023. / Zdroj: TV Pravda

Priemerný osobný mzdový bod bude predstavovať koeficient 0,6, aktuálna dôchodková hodnota v roku 2023 je na úrovni 16,4764 eura.

Náš fiktívny živnostník dôchodca by po 40 odpracovaných rokoch dostával mesačný dôchodok približne 395,38 eura.

Ak by živnostník odpracoval 45 rokov, výška jeho dôchodku pri osobnom mzdovom bode 0,6 bude: 0,6×45×16,4764 a to je 444,86.

TB, pr Čítajte viac Cesta k podnikateľskému úspechu nie je jednoduchá, naučte sa, ako na to

Ak by živnostník odpracoval 50 rokov, výška jeho dôchodku pri osobnom mzdovom bode 0,6 bude:

0,6×50×16,4764 a to je 494,29. K tomu sa však pripočítava za každý mesiac práce – čiže ostal pracovať aj po dosiahnutí dôchodkového veku – 0,5 % navyše k dôchodku.

Ide stále o oveľa nižší dôchodok, ako je dnes na Slovensku priemerný.

Ide však len o veľmi zjednodušený výpočet.

Aký je rozdiel medzi SZČO a zamestnancom

Rozdiel výšky dôchodku medzi zamestnancom a samostatne zárobkovo činnou osobou (SZČO) je zásadný a závisí od vymeriavacieho základu.

Tento rozdiel je daný výpočtovým vzorcom Sociálnej poisťovne, ktorý je základom I. piliera dôchodkového systému.

Pri stanovení nároku na dôchodok sa berie do úvahy pomer medzi vymeriavacím základom a priemernou hrubou mzdou. Zamestnanec s priemernou mzdou má tento pomer 1:1, teda koeficient 1. Avšak SZČO s priemerným príjmom má nižší vymeriavací základ, keďže si ho zníži o reálne alebo paušálne výdavky.

Pracovníčka v kaviarni Čítajte viac Oplatí sa pracovať na živnosť? Pozrite si, kedy áno a prečo?

Ak v roku 2023 platíte minimálne odvody, váš vymeriavací základ bude 605,50 eura, čo predstavuje približne 46 percent priemernej mzdy. Tento koeficient, nazývaný osobný mzdový bod, bude použitý Sociálnou poisťovňou pre rok 2023.

V čase, keď nastane doba odchodu do dôchodku, Sociálna poisťovňa zozbiera všetky osobné mzdové body za celé obdobie sociálneho poistenia a spraví z nich priemer.

Táto hodnota sa nazýva priemerný osobný mzdový bod a následne sa vynásobí počtom odpracovaných rokov a aktuálnou dôchodkovou hodnotou. Takto sa stanoví výška dôchodku z I. piliera. SZČO, ktorá platila celý život iba minimálne odvody, bude mať iba minimálny dôchodok.

Pri výpočte dôchodku platí, že ak si niekto zarábal celý život na základe živnostenského oprávnenia, pravdepodobne mu vznikne nárok na minimálny dôchodok. Priemerný predčasný starobný dôchodok v porovnaní s februárom minulého roka vzrástol o 69 eur na 573,80 eura.

Ku koncu minulého mesiaca ho dostávalo 13-tisíc penzistov, čo bolo o 649 osôb viac ako pred rokom. V akej výške dostane dôchodca minimálny dôchodok, závisí od počtu odpracovaných ro­kov.

Živnostníci s minimálnymi odvodmi teda musia počítať s tým, že po skončení podnikania a odchode do dôchodku sa im výrazne znížia príjmy. Okrem povinných odvodov sa im oplatí si na dôchodok šetriť aj inou formou. Rozhodnúť sa môžu pre viaceré možnosti, ktoré im pomôžu zvýšiť si budúcu penziu.

Muž na tulivaku Čítajte viac Skončili ste ako živnostník? Aké sú vaše povinnosti? + 6 rád, ako sa vyhnúť dlhom v Sociálnej poisťovni

Jednou z možností je platenie si dobrovoľných odvodov do Sociálnej poisťovne, do druhého dôchodkového piliera. Šetriť si môžu aj cez tretí pilier, takzvané doplnkové dôchodkové poistenie. Príspevky do tretieho piliera im navyše pomôžu ušetriť na daniach. Sporiť si môžu živnostníci aj sami, a to cez rôzne formy investovania.

Zvýšiť penziu pomôžu najmä dobrovoľné príspevky do druhého piliera. Ak sa živnostník rozhodne zvýšiť si dôchodok takouto formou, musí uzatvoriť zmluvu o zasielaní takýchto príspevkov s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou.

Pracovníčka v gastre Čítajte viac Na začiatku podnikania potrebujete živnosť, založte si ju, poradíme, ako na to, vôbec to nie je ťažké

Ak si chcete zvýšiť dôchodok našetrenými peniazmi, mali by ste začať čím skôr. Pri dlhom sporení platí, že sporiteľ má výhodu z toho, že inkasuje aj úroky z úrokov.

Výhodou dlhšieho sporenia je aj to, že možno využiť aj fondy, ktoré z dlhodobého hľadiska prinášajú vysoké zisky, no neoplatí sa do nich investovať na krátky čas, pretože sa vyznačujú vysokou kolísavosťou. Hodnota investície sa teda môže výrazne meniť, a to smerom nahor, ale aj nadol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #živnostník #dôchodky #výpočet dôchodku