Čo spôsobuje nebezpečné búšenie srdca?

Nielen stres, úzkosť alebo obavy sa dokážu pohrať s najdôležitejším telesným orgánom. Ťažkosti so srdcom často vyvolávajú aj niektoré druhy potravín a nápojov. Na čo si dať pozor, aby sme sa nebáli o zdravie srdcového svalu?

15.04.2022 06:00
srdce, pulz, EKG Foto:
Starší ľudia sú zvlášť ohrození nerovnováhou elektrolytov a tým aj búšením srdca.
debata (3)

Zrýchlenú činnosť srdca spôsobuje veľké množstvo faktorov. Okrem spomínaných ťažkostí do tejto skupiny patrí napríklad aj strach, anémia, ale aj niektoré druhy liekov. Búšenie srdcového svalu však dokážu spôsobiť aj potraviny, o ktorých by sme to nikdy nepovedali.

Problémy so srdcom spôsobuje najmä alkohol. Ľudia s normálnym tepom si po vypití väčšieho množstva destilátov môžu sťažovať na zhoršené dýchanie a nepravidelnú činnosť srdca, ktorá vedie až k arytmii a fibrilácii.

Pozor na niektoré lieky

Netreba zabúdať, že okrem škodlivého väčšieho množstva alkoholu škodia aj na prvý pohľad nevinné bylinky. Príkladom takejto rastliny je ephedra (Chvojník dvojklasý), to je druh rastliny, ktorá sa bežne používa na liečbu prechladnutia alebo alergií. Keď sa užíva vo veľkých dávkach, môže spôsobiť nepravidelný srdcový rytmus a vysoký krvný tlak. Spomínané ťažkosti môžu v extrémnych prípadoch viesť k srdcovému infarktu, mŕtvici a smrti.

králik, mladé mäso, zelenina Čítajte viac Ktoré potraviny najviac ohrozujú zdravie srdca?

Nepomáha viac ani menej vitamínov

Ťažkosti so srdcom súvisia aj s nesprávnou životosprávou, nedostatočným príjmom jedla a rôznymi druhmi diét. Na to, aby telesné orgány fungovali správne, potrebujú dostatočné množstvo živín. Z makroživín si telo žiada najmä bielkoviny, sacharidy a tuky. Z mikroživín zase vitamíny, minerálne látky a stopové prvky.

Netreba zabúdať, že problémy môže vyvolať aj nadmerný príjem vitamínov či minerálnych látok. Napríklad, ak sa „dopujeme“ veľkým množstvom vápnika môžeme si poškodiť nielen obličky, ale aj srdce. Naopak, ani nízke hladiny vápnika v tele neprospievajú tomuto životne dôležitému orgánu.

Srdce bije ako zvon, najmä po káve

Iste si dobre spomínate na situácie, keď sa vám rozbúši srdce po vypití šálky kávy, čaju alebo kolového nápoja. Spomínané druhy nealko drinkov obsahujú vysoké množstvo kofeínu. Ide o prírodný alkaloid, ktorý zužuje krvné cievy, zvyšuje krvný tlak a zrýchľuje činnosť srdca. Jednoducho povedané, stimuluje organizmus. Niekedy to môžeme s kofeínom prehnať, čo sa prejaví búšením srdca.

jogurt, džús, desiata, olovrant Čítajte viac Dokáže jogurt zabrániť infarktu a mŕtvici?

Kofeín však obsahujú aj dobroty ako napríklad čokoláda, ktorá má okrem toho aj povzbudzujúcu látku zvanú teobromín. Vo všeobecnosti sa predpokladá, že pitie viac než troch šálok kávy denne môže viesť k úzkosti, nespavosti a ťažkostiam so srdcom.

Pitie vody neuškodí

Niekedy sa dostávame do problémov aj, keď sa prejedáme mäsom. Tento druh živočíšnej potraviny obsahuje vysoké množstvo bielkovín alebo aj soli, čo vedie k narušeniu rovnováhy elektrolytov v tele. K základným elektrolytom patria minerálne látky sodík, draslík a horčík.

Starší ľudia sú zvlášť ohrození nerovnováhou elektrolytov a tým aj búšením srdca. Dochádza k tomu tiež pri nedostatočnom pitnom režime, kedy má telo minimum minerálnych látok. Typickými príznakmi sú najmä kŕče v nohách, únava a pocit na odpadnutie.

ovocie, zelenina, vitamín, vitamín C Čítajte viac Viete na čo všetko slúži vitamín C?

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #búšenie srdca