Ako si predĺžiť život? Máme zopár pravidiel správneho životného štýlu

V zdraví, nie v chorobe. A najmä dlho. Podľa vedcov sa môžeme dožiť vysokého veku, ak budeme dodržiavať zopár pravidiel správneho životného štýlu. Spoliehať sa na zázračné pilulky, operácie či špeciálne byliny je vraj zbytočné. Na čo si teda treba dať pozor?

16.07.2022 06:00
Senior dlhý život šťastný Foto:
Dĺžku života ovplyvňuje najmä životná úroveň, zdravotná starostlivosť, mobilita a absencia úrazov.
debata (7)

Aj takýto netradičný názov má takzvaná stredná dĺžka života. Zjednodušene povedané, ukazuje na to, koľko rokov sa asi dožijeme. Na Slovensku je od roku 2014 stanovená u žien na 80 rokov, u mužov na 73 rokov. Populačná divízia OSN však varuje, že o necelých trinásť rokov bude mať jeden z piatich ľudí nad 65 rokov. Dĺžku života ovplyvňuje najmä životná úroveň, zdravotná starostlivosť, mobilita a absencia úrazov.

Mýty o nočnom odpočinku

Vek si skracujeme nedostatočným nočným odpočinkom. O spánku seniorov sa šíria rôzne mýty. Niektoré skupiny ľudí totiž mylne tvrdia, že starší ľudia nepotrebujú taký počet hodín spánku ako zamlada. Opak je pravdou. Aj starší organizmus potrebuje regeneráciu a odpočinok na lôžku mu to umožňuje.

Seniori by mali spať podobne ako ostatná časť populácie, a to v rozmedzí 7 – 8 hodín. Problém je v tom, že s pribúdajúcim vekom sa u nich objavujú rôzne poruchy spánku. Najčastejšie ide o neskoré zaspávanie, nočné prebúdzanie, alebo priskoré vstávanie.

oliva, olivový olej Čítajte viac Ktoré potraviny predlžujú život?

Čo vplýva na spánok?

Nočný odpočinok u seniorov ovplyvňujú hormonálne zmeny a stres. Chronická nespavosť vedie k problémom s duševným zdravím a pretrvávajúcim ochoreniam, čím sa radikálne znižuje dĺžka života. Kvalitný spánok je skutočnou výzvou. Niekedy postačí nepozeranie televízie tesne pred spaním, použitie horúcej sprchy alebo vylúčenie ťažkých jedál.

Pády sú častou príčinou predčasnej smrti

Pokiaľ sme stuhnutí, hrozí, že sa budeme horšie hýbať. A takýmto spôsobom sme už len na krok od úrazov z pádov. Nielen mladí, ale aj starší ľudia by si mali pravidelne precvičovať svoje svaly. Ide o takzvané strečingové cvičenia, ktoré nepatria do kategórie náročných cvikov. Stačí pomalé naťahovanie svalov nôh, rúk, chrbta či šije. V prípade, že sme stuhnutí, svaly sú náchylné na poškodenie a bolesť. Seniori najviac trpia bolesťami chrbta, svalovým napätím.

seniori, dôchodok Čítajte viac Seniori: Aktívnejší ľudia žijú dlhšie

Kľúčová je svalová hmota

Bolesti nás časom pripútajú na lôžko, kde strácame svalovú hmotu. Ochabnutie tela je predzvesťou rýchlejšieho konca života. Fyzická aktivita dokáže odvrátiť mnohé zmeny, ktoré sa dejú v našom tele vďaka veku a pozorujeme ich v podstate už od štyridsiateho roku života.

Napríklad, prechádzka každý deň dokáže znížiť krvný tlak, upraví srdcovú frekvenciu, zvýši kapacitu pľúc, posilní imunitný systém pred vírusmi a zníži počet nebezpečných chorôb vrátane COVID-19. Zaujímavé je, že pohyb drží doslova na uzde aj pochmúrne nálady seniorov. Depresie sa vo vyššom veku znášajú ťažko a ich výsledkom je to, že sa seniori takpovediac opustia.

Málo vody a živín podporuje starnutie

Jedným z dôvodov, prečo umierame skôr je aj nedostatočná výživa. Vyšší vek spôsobuje úbytok chuťových pohárikov a menší pocit smädu. Poruchy chuti majú za následok nízky príjem živín. Katastrofou je najmä neprijímanie potrebného množstva tekutín.

Zdravá výživa pritom nie je žiadna veda. Autor knihy Okinavský diétny plán Bradley Wilcox pre portál activebeat.com vysvetľuje, že medzi zdravou výživou a normálnym procesom starnutia je úzky vzťah. Seniorom navrhuje, aby si do jedálnička zaradili viac zeleniny, ovocia, strukovín, rastlinných olejov, orechov. Zo spomínaných potravín sú pre starších ľudí dôležité najmä antioxidanty. Ide o látky, ktoré bojujú proti takzvaným voľným radikálom v tele, bránia zápalom a aj vzniku rakoviny.

zelenina, celiakia, bezlepková diéta, zdravá strava Čítajte viac Vedci prezrádzajú tajomstvo dlhovekosti

Nie cukru

Skutočným nepriateľom dlhovekosti je aj obyčajný cukor. Nejde pritom len o sladkosti. Táto látka sa skrýva v dresingoch, jogurtoch, kečupoch, v polotovaroch. Nadmerná konzumácia cukru spôsobuje v tele zápaly, ktoré v konečnom dôsledku prispievajú k vzniku chronických chorôb. Do tejto kategórie patria diabetes, kardiovaskulárne ochorenia a obezita.

Nerovnováhu v ľudskom tele vyvoláva podľa odborníčky na výživu Nancy Appletonovej konzumácia už dvoch čajových lyžičiek cukru denne. Potraviny s vysokým obsahom cukru okrem toho zhoršujú kvalitu pokožky a spôsobujú výskyt vrások.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #spánok #dlhý život #cukor