Nezdravá strava zvyšuje riziko smrti. Čo pomáha?

Dobroty. Sladké či slané. Ak je ich priveľa, ohrozujú fungovanie nášho tela. Platí to aj vtedy, keď sa snažíme nesprávne stravovacie návyky nahradiť vyššou mierou fyzickej aktivity, napríklad chôdzou, bicyklovaním, plávaním či prácou v domácnosti a záhrade.

24.09.2022 06:00
šport, zábava, seniori, bicykel, pohyb, príroda Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Cvičenie nie je všeliek

Nová štúdia z pera amerických vedcov presviedča, že zlé stravovanie zvyšuje riziko smrteľných ochorení, a to i napriek dostatočnému množstvu pohybu. Nekvalitné potraviny, chvatné jedenie, vynechávanie jedál a málo tekutín spôsobujú kardiovaskulárne choroby, cukrovku a obezitu.

Zvlášť ohrozenou skupinou sú seniori, pre ktorých je typické, že majú nižší pocit smädu a hladu. Výskum ukazuje, že pravidelná konzumácia nezdravého jedla môže i popri cvičení zvyšovať výskyt smrteľných ochorení.

kĺby, kosti, senior, turistika, pohyb Čítajte aj Zdravé kĺby? Aká domáca terapia pomáha a nestojí ani cent?

Výskum robili vedci z University of Sydney a publikoval ho portál BMJ Sports Medicine. Odborníci získavali informácie počas trinástich rokov a celkovo oslovili vyše 350-tisíc účastníkov, ktorí mali opísať svoj každodenný jedálny lístok.

Vzbudzuje falošný pocit zdravia

Spomínaný výskum ukázal, že zdravá strava a cvičenie znížili riziko smrteľných chorôb o 17 %, pričom nekvalitná strava zvýšila riziko úmrtia takmer o 20 %. Najväčším problémom boli srdcovocievne ochorenia a rakovina.

Podľa klinickej dietologičky Dany Ellis Hunnesovej sa z následkov nezdravej stravy nedokážeme dostať len zvýšením pohybovej aktivity. „Nezdravá strava sa nedá vyriešiť iba cvičením. Záleží nielen na pohybe, ale aj na zložení stravy,“ vysvetľuje lekárka. Zdravotné problémy neubúdali u ľudí, ktorí konzumovali nezdravú stravu ani v prípade, keď sa začali viacej hýbať.

spánok, senior Čítajte aj Čo spôsobuje nedostatok spánku? Koľko hodín by mali spať seniori? Škodí aj veľa spánku

Nie je všetko zlato čo sa blyští

Za kvalitnú stravu sa podľa odborníkov považuje konzumácia minimálne štyroch porcií ovocia a zeleniny každý deň. Odborníci odporúčajú jesť viacej zeleniny ako ovocia, pretože druhá spomínaná skupina jedla obsahuje vyšší obsah cukru.

Najväčším nepriateľom starších ľudí je v prípade ovocia najmä jednoduchý cukor zvaný fruktóza. Ľudské telo ho v metabolizuje priamo v pečeni. Ak je fruktózy priveľa, premieňa sa na tuk, ktorý putuje do ciev. Postupne sa ukladá v podkožnom tkanive a na stenách ciev. V prípade, ak sa ho nahromadí veľké množstvo v cievach, môže dôjsť infarktu.

orechy, lieskovce, Čítajte aj Zabojujte proti depresii domácou lekárničkou. V ktorej potravine je zázračná látka na dobrú náladu?

Cenné živiny chránia životy

Do kategórie zdravého stravovania sa zaraďuje aj jedenie dvoch porcií rýb každý týždeň. Červenú nedostalo úplne ani „červené“ mäso (bravčové a hovädzie) za predpokladu, že ide o jednu až dve porcie počas siedmich dní.

Ovocie a zelenina obsahujú vysoké množstvo vlákniny, vitamínov a minerálnych látok. Ryby sú zase kvalitným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré chránia mozog, cievy a srdce. Červené mäso obsahuje dôležitý minerál, železo, ktorý chráni seniorov pred anémiou.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #pohyb #strava #seniori #nezdravé stravovanie