Ktoré potraviny pomôžu prežiť mužom po šesťdesiatke? Čo tak dať si špenát?

Spoločného menovateľa, nezdravé stravovanie, má väčšina chorôb u ľudí vo vyššom veku. Podľa výskumov sa nesprávny výber jedla začína prejavovať už po päťdesiatke a s každým ďalším rokom problémy so zdravím len narastajú. Zvlášť ohrozenou kategóriou seniorov sú muži, ktorí v tomto období života nevenujú často pozornosť výberu vhodného jedla. Aké potraviny by mali zaradiť do svojho jedálnička?

17.12.2022 08:00
Senior úpal kolaps teplo Foto:
debata

Skvelá päťka

Päť kľúčových látok, bez ktorých sa nezaobíde mužské pohlavie. S pribúdajúcim vekom sa stretávajú s viacerými chorobami. Medzi najčastejšie patria kardiovaskulárne ochorenia, poruchy látkovej výmeny, tráviace ťažkosti, neurologické či psychické ochorenia.

Základnými živinami, ktoré pomáhajú mozgu, srdcu a cievam sú takzvané zdravé tuky. Ide o súborné pomenovanie pre viacero druhov mastných kyselín. Typickým predstaviteľom kategórie zdravých tukov sú omega-3 mastné kyseliny. Pravidelným príjmom tejto živiny predchádzame vzniku a rozvoju srdcových chorôb, rakovine či artritíde.

1858347673 Čítajte aj Pomáhajú srdcu, sú plné vitamínov, vlákniny a kontrolujú hladiny cukru v krvi. Reč je o gaštanoch...

Výskumy potvrdzujú, že omega-3 mastné kyseliny zlepšujú aj zrak u starších ľudí, keďže podporujú cievny systém očí. Zdravé tuky nájdeme v živočíšnych i rastlinných potravinách. Zo živočíšnych zdrojov ide najmä o lososa, sardinky a makrelu. Rastlinnými zdrojmi zdravých tukov sú napríklad vlašské orechy, sójové bôby či ľanové semienka.

Cítite vyššiu mieru únavy vo vyššom veku?

Za týmto problémom sa zrejme skrýva nedostatok železa. Ide o minerál, ktorý je kľúčový pre tvorbu krvného farbiva zvaného hemoglobín. Na tom by nebolo nič zvláštne, lenže úlohou hemoglobínu, konkrétne červených krviniek je to, že prenášajú kyslík do každej bunky nášho tela. Ak je zásobovanie spomalené v dôsledku absencie železa, telo sa dostáva do „sporiaceho“ režimu.

Nedostatok spomínaného minerálu je typickým problémom starších ľudí a vyvoláva anémiu, ktorá sa ďalej spája so srdcovými ťažkosťami, vyčerpanosťou a stareckou letargiou. Medzi potraviny bohaté na železo zaraďujeme mäso, morské plody, listovú zeleninu, špenát, fazuľu, ale aj chutné hrozienka. Vstrebávaniu železa pomáhajú potraviny, ktoré sú bohaté na vitamín C ako napríklad kivi, citrusové ovocie či jablká.

senior, kuchár, varenie, diéta, zelenina, krájanie Čítajte aj Existuje diéta proti demencii? Čo zistili vedci?

Pozor na kosti

Staršie kosti strácajú silu a sú náchylné na zlomeniny. V prípade mužov vo vyššom veku sa kosti oslabujú aj v dôsledku nižšej produkcie testosterónu, mužského pohlavného hormónu. Problém tohto druhu telesného tkaniva spočíva v tom, že s pribúdajúcimi rokmi sa horšie ukladajú do kostí dostatočné množstvá vápnika, čo vedie k chorobe rednúcich kostí (osteoporóze).

Vápnik je základná minerálna látka, bez ktorej ľudské telo nedokáže fungovať. Vstrebávanie kalcia do kostí povzbudzuje súbežné užívanie vitamínu D. Spomínaná kombinácia udržiava kosti v dobrej kondícii. Kalcium má však aj iné výhody. Uvádza sa, že dokáže upravovať krvný tlak smerom nadol. Vysoký obsah vápnika má mlieko, mliečne výrobky, ale aj mak. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie potrebujú starší muži denne skonzumovať 1200 mg vápnika, čo zodpovedá asi štyrom šálkam mlieka.

cholesterol, zdravie, Čítajte aj Je možné poraziť vysoký cholesterol bez liekov? Tu je šesť rád, ako na to. A prečo sú dôležité jablká?

Podporí trávenie

Pod číslom štyri je na zozname dôležitých látok pre mužov aj vláknina. Podporuje tráviaci systém, tlmí hnačky alebo uľavuje zápcham. Potraviny, ktoré obsahujú tento druh sacharidu tiež pomáhajú znižovať riziko výskytu srdcovocievnych ochorení. Okrem toho potláča chuť do jedla, navodzuje pocit sýtosti, čím prispieva k udržaniu stabilnej váhy. Vláknina takisto čistí cievy od cholesterolu a nachádza sa v zelenine, ovocí, nelúpanej ryži a celozrnnom pečive.

Čo tak dať si špenát…

Poslednou, ale nie menej dôležitou látkou pre správne fungovanie staršieho mužského tela je draslík. Ide o nevyhnutný minerál, takzvaný elektrolyt. Podporuje transport živín do ľudských buniek, čím sa podporuje zdravá nervová sústava, ale aj svalové funkcie. Draslík je nápomocný pri stabilizovaní krvného tlaku a znižuje riziko vzniku obličkových kameňov. Denná dávka tohto minerálu je na úrovni približne 4 700 mg a obsahuje ho brokolica, špenát, zemiaky, huby, uhorky, tuniak, avokádo, ale napríklad aj granátové jablko.

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #zdravie #muži #stravovanie #srdce #jedálniček