Keď nepomôže pri bolestiach kĺbov strava, tak čo s tým? A pomôže "céčko" či vápnik?

Zub času sa dokáže nepríjemne podpísať pod stav nášho tela. Zvlášť trpí pohybový aparát. Boľavé kĺby však nemusia byť nevyhnutnou súčasťou nášho života. Do istej miery vieme ich stav ovplyvniť správnou životosprávou. Čo v prípade, ak strava nestačí na pokrytie všetkých potrieb kĺbov. Aj o tejto téme hovorí viac v rozhovore pre Pravdu farmaceut z lekárne Dr. Max v Žiar nad Hronom Mgr. Viktor Čaniga.

25.02.2023 07:40
1563255121 Foto: ,
debata (1)

Ako sa prejavujú u starších ľudí problémy s kĺbmi?

Problémy s kĺbmi u starších ľudí by sme zjednodušene mohli rozdeliť podľa príčin ich vzniku. Najčastejším ochorením kĺbov a tiež príčinou bolestí je osteoartróza. Ide o nezápalové ochorenie kĺbov, pri ktorom dochádza k úbytku hmoty kĺbovej chrupavky, ktorá sa dokáže regenerovať len minimálne. Deje sa to najmä v dôsledku opotrebenia a dlhodobého preťažovania kĺbov, no medzi rizikové faktory patria tiež vyšší vek, nedostatok prirodzeného pohybu, predispozícia, ženské pohlavie, hormonálne zmeny, zlá životospráva, obezita, metabolické ochorenia, úrazy, či nesprávne postavenie kostí.

Ktoré kĺby sú najviac postihnuté?

Najčastejšie býva postihnutý kolenný a bedrový kĺb, ale problémy môžu byť aj pri kĺboch na ruke, ramenný kĺb, či chrbtica. V pokročilom štádiu ochorenia sa osteoartróza prejavuje najmä pichľavou bolesťou, keďže dochádza k dráždeniu inervovaných tkanív pod kĺbovou chrupavkou. Popri tom sa môžu v týchto miestach tvoriť „mikropraskliny“ a výrastky, čo môže spôsobiť výrazné bolesti a zníženú pohyblivosť kĺbu. Prejaviť sa môže aj pocitom nestability kĺbu a úbytkom svalovej hmoty.

V-alkohol Čítajte aj Čo má spoločné alkohol a chrípka? Budete sa čudovať

Aké sú ďalšie typy ťažkostí, ktoré súvisia s kĺbmi?

Ďalším typom problémov s kĺbmi môže byť zápalové ochorenie kĺbov – artritída. Delí sa na viacero podtypov podľa príčiny vzniku. Najčastejšími sú napríklad reumatoidná alebo psoriatická artritída, ktoré sú autoimunitného pôvodu. Ďalším typom je ochorenie dna, ktorej príčinou je zvýšená hladina kyseliny močovej v krvi, alebo napríklad septická artritída, ktorá je infekčného pôvodu. Na rozdiel od artrózy, pri artritíde nedochádza k výraznému poškodeniu kĺbu, príznaky sú spôsobené zápalovými procesmi v ňom. Bez ohľadu na príčinu sa artritídy prejavujú najmä bolesťou, ktorá sa môže u väčšiny typov rozhýbaním zlepšiť, ďalej stuhnutosťou, opuchom, začervenaním v mieste zápalu. Môže byť tiež prítomná zvýšená teplota či únava.

Prečo by seniori mali v starostlivosti o kĺby viac dbať na používanie výživových doplnkov?

Vekom sa zhoršuje regeneračná schopnosť chrupavky a tkanív celého kĺbového aparátu. Mení sa hladina hormónov, znižuje sa množstvo svalovej hmoty a tiež pevnosť kostí, čo môže tiež súvisieť s rozvojom ochorení kĺbov. Výživové doplnky preto môžu byť vhodným a bezpečným riešením, ako predísť, respektíve spomaliť rozvoj kĺbových ochorení.

Na čo je určený, aké má účinky?

Kolagén je najzastúpenejšia a tiež jedna z najdôležitejších bielkovín v našom tele. Má množstvo dôležitých funkcií. Zabezpečuje súdržnosť a pružnosť tkanív, najmä pokožky, kĺbov, svalov, kostí a šliach. Dalo by sa povedať, že drží telo pohromade ako lepidlo. Existuje viacero typov kolagénu, pričom každý z nich má špecifickú funkciu a aj rôzne zastúpenie v jednotlivých typoch tkanív. Najdôležitejšie a najviac vyskytujúce sa v tele sú kolagény I. a II. typu. Typ I tvorí až 90 % celkového telesného kolagénu a nachádza sa hlavne v mäkkých tkanivách ako je pokožka, vlasy, nechty, šľachy, no tvorí aj značnú časť kostnej hmoty. Zabezpečuje teda napríklad elasticitu pokožky a znižuje tvorbu vrások.

Stimuluje tiež výrobu vlastného kolagénu v chrupavke. Kolagén typu II nájdeme vo veľkom množstve hlavne v kĺbových chrupavkách. Zabezpečuje ich pevnosť v ťahu a pružnosť. Kolagén II. typu teda chráni chrupavku pred degeneráciou a predlžuje jej životnosť. Užívanie nízkych dávok kolagénu typu II môže pomôcť zmierniť zápal , opuch v kĺbe a tým pádom aj hromadenie tekutiny (voda v kolene). Účinok kolagénu sa prejavuje s oneskoreným nástupom a trvá niekoľko mesiacov po doužívaní.

demencia mozgova hmla Čítajte aj Je možné "vybabrať" s demenciou? Ženy to vraj majú ľahšie

Je možné získať kolagén v dostatočnom množstve zo stravy a prečo je dôležité ho dopĺňať aj formou doplnkov výživy?

Základom by samozrejme mala byť prirodzená a vyvážená zdravá strava. Kolagén je živočíšny produkt, v rastlinných zdrojoch by sme ho hľadali márne. Najštedrejším zdrojom teda môže byť hovädzí, bravčový alebo kurací vývar z kostí a kože, prípadne huspenina, tlačenka. Dobrým zdrojom môže byť taktiež kvalitné jahňacie, diviačie, hovädzie mäso s kosťou a tiež kvalitná ryba. Otázkou však je, ako kvalitné potravinové zdroje máme k dispozícii. Problémom pri kolagéne je aj jeho nízka vstrebateľnosť a teda aj využiteľnosť telom. Preto je vhodné a v prípade ťažkostí aj potrebné nasadiť správny výživový doplnok v adekvátnej dávke.

Aká je úloha glukozamín sulfátu v kĺbovej výžive a pri akých ťažkostiach sa odporúča jeho dopĺňanie?

Glukozamín patrí medzi základné stavebné zložky chrupavky. Má teda rozhodujúci vplyv na udržanie ich plnej funkčnosti. Priaznivo ovplyvňuje rovnováhu metabolických dejov v chrupavke, stimuluje tvorbu kolagénu v chrupavke, čím pomáha udržiavať jej pružnosť, funkčnosť, a zamedzuje jej poškodeniu. Zmierňuje bolesti v kĺboch, má protizápalové vlastnosti, pomáha pri liečbe príznakov súvisiacich s vekom, ako je artritída a osteoartritída a tiež pomáha oddialiť ich progresiu.

Prečo je v starostlivosti o kĺby potrebný aj chondroitín sulfát a aké je jeho využitie?

Rovnako ako glukozamín, aj chondroitín sulfát je základnou stavebnou zložkou kĺbovej chrupavky. Pôsobí osmoticky, čím udržiava chrupavku hydratovanú, čím zlepšuje jej pružnosť. Má výrazné protizápalové vlastnosti, redukuje bolesti kĺbu a blokuje enzýmy, ktoré chrupavku poškodzujú. Je obzvlášť vhodný ako doplnok pre seniorov, aktívnych športovcov či fyzicky pracujúcich ľudí. Jeho efekt sa rovnako ako pri kolagéne dostavuje spravidla po 4–6 týždňoch a pretrváva aj po doužívaní.

manželia, seniori, príroda, pohyb, šport, radosť Čítajte aj Odborníčka radí: Chcete začať chudnúť vo vyššom veku? Nemusí to byť žiadna drina

V súvislosti so starostlivosťou o kĺby sa spomínajú aj známe živiny, a to vitamín C a minerál vápnik. Prečo netreba vo vyššom veku zabúdať na ich príjem?

Aby mohlo telo kolagén produkovať, udržať a využiť, potrebuje k tomu určité množstvo vitamínu C. Ten sa zúčastňuje na celej syntéze kolagénu, od metabolizmu aminokyselín – stavebných zložiek kolagénu, cez tvorbu prekurzora kolagénu – prokolagénu, až po zabudovanie kolagénu do kĺbovej chrupavky. Je zodpovedný za to, aby sa vyrobil dostatočne pevný a stabilný kolagén. Vitamín C tiež pomáha pri jeho vstrebávaní v tráviacej sústave.

Minerál vápnik je okrem iného nevyhnutný pre správne budovanie kostného tkaniva a zdravé kosti sú veľmi dôležité pre správne fungovanie celého pohybového aparátu. Pri náhrade vápnika je dôležité si doplniť aj vitamín D, ktorý vápnik zabudováva do kostí. Opatrnejší so svojvoľným dopĺňaním vápnika by však mali byť pacienti s poškodením ciev a aterosklerózou, pretože za určitých podmienok môže vápnik podporovať kôrnatenie ciev. Znižovať môže tiež účinnosť liekov zo skupiny tzv. kalciových blokátorov (napr. Verapamil). Preto je vhodné sa pri užívaní doplnku s vyšším obsahom vápnika poradiť s lekárom alebo lekárnikom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #strava #jedlo #Telo #senior #kĺby #životospráva #človek #farmaceut